رفتن به مطلب

پست های پیشنهاد شده

 

 

چاپ دیجیتال

نقش دیجیتال در زندگی امروز

 

در دنیای امروز استفاده از کلمه دیجیتال آنقدر عادی شده است که گاها این توهم بوجود می آید که بدون آن زندگی ادامه پیدا نخواهد کرد.
نقش فن آوری در تمام زمینه های زندگی بشر با آنچنان سرعت باور نکردنی در حال شکل گیری است که تشخیص تعداد اختراعات، تولید و در عرضه در بازار بسیار سخت است.
در بعضی از این حوزه ها، رشد فناوری در بازه زمانی یک هفته اتفاق می افتد از آن جمله میتوان به حوزه تلفن همراه، سیستم های کامپیوتری (سخت افزار و نرم افزار ) پزشکی ،خودرو و ... نام برد
در صنعت چاپ نیز این پیشرفت ها وجود دارد و هرروز شاهد ظهور روشها ، دستکاهها و مواد جدیدی هستیم که در بخش های مختلف کارایی دارند.

آگاهی داشتن از روش های مختلف چاپی ضرورتی انکار ناپذیر است بصورتیکه  که اگر ندانیم کدام روش چاپی مورد نیاز است و چه محدودیت هایی دارد و یا چگونه میتوانیم طراحی کنیم و چه امکانات و هزینه هایی برای هر روش چاپی وجود دارد، نمیتوانیم بهترین تصمیم رو برای انتخاب بهترین روش بگیریم .

 

مفهوم چاپ و چاپ کردن را توضیح دهید؟

کلمه چاپ را به زبان انگلیسی پرینت می گویند و پرینت در اصل به اثری گفته می شود که یک جسم در اثر فشار به روی سطحی باقی می گذارد.طبق این تعریف جای پا روی خاک و یا اثر انگشت بر روی کاغذ یک اثر چاپی است.

چاپ کردن معادل فعل انگلیسی تو پرینت به معنی فشار دادن است و منظور از آن انتقال نوشته یا تصاویر به روی کاغذُ، پارچه و یا مواد دیگر است.در مقایسه با نوشتن و یا نقاشی کردن که اطلاعات و تصاویر به تدریج روی سطح مورد نطر انتقال داده می شود چاپ کردن در یک مرحله انجام می شود و اطلاعات از پیش اماده شده به روی سطح انتقال می یابد.به عبارت دیگر هدف از چاپ به لحاط تکنیکی کپی سازی تصاویر ، نقوش و مطالبی است که از طریق فشار دادن مرکب به روی سطح مورد نطر انجام می گیرد.برای مثال:اگر انگشت شست خود را به مرکب آغشته کنیم و به روی کاغذ فشار دهیم،اثری درست مانند برجستگی های روی پوست شست،به روی کاغذ منتقل میشود.به این نقش چاپ و به روشی که طی آن این اثر تولید شده است چاپ کردن می گویند.

 

روش های چاپی به دو روش اصلی تقسیم بندی میشوند:

الف - روش های چاپی تماسی : این دسته بندی بر اساس نوع فرم مورد استفاده برای چاپ می باشد.بدین معنی که اگر اطلاعات روی یک فرم ثابت(مانند پلیت) باشد روش چاپی مورد استفاده از این فرم ها چاپ تماسی نام دارد.به عبارت دیگر در روش چاپی تماسی فرم چاپ از نوع سخت افزاری است.چاپ افست ، چاپ سیلک اسکرین ، چاپ گود ، چاپ برجسته از روش های چاپ تماسی می باشد.

ب - روش های چاپی غیرتماسی : چاپ های غیر تماسی به روش چاپی ای می گویند که فرم مورد استفاده در آن ها به صورت ثابت و سخت افزاری تیست ( مانند دستگاه های چاپ دیجیتال و چاپ گرهای رومیزی و ... ) .در این روش فرم حامل اطلاعاتبه صورت علایم دیجیتالی به دستگاه چاپ انتقال داده می شود.ولی از این اطلاعات دیجیتالی جهت تولید یک پلیت ثابت و همیشگی استفاده نمی شود.چاپ دجیتال و همچنین چاپ جوهر افشان نمونه های از چاپ غیرتماسی هستند.
 

چاپ دیجیتال به چه چاپی گفته می شود ؟ 

هر چاپی که از عمل رستر کردن برای تولید حامل تصویر ( پلیت) یا انتقال مستقیم روی سطح چاپ شونده از سند دیجیتال استفاده نماید چاپ دیجیتال نام دارد.

چاپ دیجیتال به معنی فرستادن مستقیم طرح از کامپپوتر به چاپگر بدون داشتن واسط یا حمل کننده طرح ( زینک یا پلیت در چاپ افست ) می باشد.

 

فرآیند چاپ دیجیتال به چه صورت انجام می شود؟

این فرایند به اینصورت انجام میشود که طرح مورد نطر بوسیله نرم افزار های طراحی رستری (فتوشاپ ) یا وکتوری و خطی (ایلیستریتور ، کورل ، اتوکد ) طراحی می شوند و پس از انجام تنطیماتی که مربوط به اندازه و گراماژه کاغذ و یکرو و دورو بودن کار میشوند ، کار برای پرینت گرفتن به دستگاه چاپ دیجیتال فرستاده میشود و عملیات چاپ بدرستی انجام میشود.

 

انواع چاپ دیجیتال بر اساس ابعاد سطح چاپی

انواع چاپ دیجیتال را می­توان از نقطه نظر ابعاد سطح چاپ شونده به سه دسته تقسیم نمود:

چاپ دیجیتال فرمت متوسط  (medium format)   

حداکثر ابعاد کارهای چاپی A3+ یعنی ۳۳*۴۸ سانتی متر خواهد بود. چاپ دیجیتال در این ابعاد، به شیوه‌های لیزری (تونری)، جوهرافشان و نوری قابل انجام است که بخش عمده‌ای از سفارشات چاپی دیجیتال مانند چاپ فوری کارت ویزیت، چاپ فوری بروشور، چاپ فوری کاتالوگ، چاپ فوری لفاف­های بسته­ بندی، چاپ فوری لیبل، عکس، چاپ روی سطوح مختلف و غیره را در برمی گیرد

 

چاپ دیجیتال فرمت بزرگ  : (Large Format)

ابعاد چاپ در این دسته از A3+ تا عرض ۱۵۰ سانتی متر را شامل می­ شود که مانند چاپ‌های فرمت متوسط، به شیوه‌های دیجیتال لیزری (تونری)، جوهرافشان یا نوری انجام می­ شود. مورد کاربرد این دسته در سفارشاتی مانند پوستر است که تا عرض ۱۵۰ سانتیمتر و اغلب برای مصارف فضای داخلی (Indoor) به کار می رود.

چاپ دیجیتال فرمت عریض :  (wide format)

ابعاد چاپ در این گروه از عرض ۱۵۰ سانتیمتر تا عرض ۵۰۰ سانتیمتر را شامل می شود که به دلیل بزرگ بودن ابعاد، این سفارشات بیشتر برای مصارف فضای باز (outdoor) مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین موارد چاپی این دسته در برابر عوامل محیطی مانند نور خورشید و آب مقاوم هستند.

 تبلیغات برای جذب مخاطب از روش ها و قابلیت های مختلف چاپ دیجیتال مانند چاپ اطلاعات متغیر ،شخصی سازی ، تیراژهای کم،ابعاد خاص،چاپ روی متریال های مختلف و استفاده فراوان میبرد که از این میان می توان به چاپ روی هدایای تبلیغاتی متنوع مانند لوازم التحریر،خودکار،،طروف متنوع ،ساعت و ... اشاره کرد

 

 

 

روش انجام عمل چاپ در چاپ دیجیتال به چه صورت است ؟

 در چاپ دیجیتال مراحل اصلی عمل چاپ  5 مرحله می باشد:
 

مرحله ۱:  طرح گرافیکی پس از ریپ Rip) ) تبدیل به(  bitmap) شده است.
صفر و یک یعنی جاهایی که باید رنگ داشته باشد از جاهای دیگرمتمایز شده است . این کار توسط لیزر و با استفاده از بار الکتریکی مثبت بر روی درام اصلی ایجاد میشود.
پس بخش هایی از درام (استوانه مرکزی ) دارای بار الکتریکی مثبت است.

مرحله ۲ :  تغذیه مواد رنگی (تونر ) دارای بار الکتریکی منفی هستند. همانطوری که میدانید دو بار غیر همنام دیگر را جذب میکنند بنابراین بر روی درام بخش هایی که بار مثبت داشت، مواد رنگی را به خود جذب میکند.

مرحله ۳  :  برای اینکه بتوانیم مواد رنگی را از درام جدا کنیم باید در زیر چاپ شوند (کاغذ ) بار الکتریکی مثبت قویتر ( corona) تولید میشود.با این کار مواد رنگی از درام جدا و به کاغذ منتقل می یابند.

مرحله ۴  :  مواد رنگی قرار گرفته روی کاغذ هنوز ثبات ندارند و در اثر برخورد با مانع از کاغذ جدا خواهند شد .برای ثبات آنها ، کاغذ از محفطه حرارت و فشار عبور داده می شوند تا مواد رنگی در اثر حرارت ذوب شده و موارد بافت کاغذ شوند.

مرحله ۵  : در مرحله انتهایی برای پاکسازی درام اصلی از مواد رنگی و با بارهای الکتریکی باقی مانده برروی آن توسط وکیوم و لامپ های مخصوص عمل دشارژ (disarcharge) انجام میشود.

 

کاغذ در چاپ دیجیتال

پیشرفت های به وجود آمده در چاپ دیجیتال، استفاده از هر نوع کاغذ را که در روش چاپ افست نیز استفاده می شود برای چاپ دیجیتال فراهم کرده است .
در چاپ دیجیتال از تونر بجای مرکب استفاده میشود که در حقیقت تصویر سازی بر روی کاغذ ، با حرارت دادن و فیوز کردن پودر برروی کاغذ انجام می یابد.استفاده از کاغذ گلاسه در روش الکتروگرافی می تواند مشکلاتی را ایجاد کند که ناشی از عملکرد پوشش کاغذ به عنوان یک عایق است.
درجه رطوبت کاغذ در چاپ دیجیتال یکی از موارد حیاتی است . کاغذ های محصوص برای این روش عرضه میشود که از نوع کاغذهای پلاستیک است ولی از نطر طاهر شبیه به کاغذ گلاسه است، بدون آنکه مشکلاست ناشی از مصرف کاغذ گلاسه را در چاپ ایجاد کند.
قیمت این نوع کاغذ نسبت به نوع مشابه آن که در روش چاپ افست مصرف میشود،گران تر است

.

 تفاوت چاپ دیجیتال با دیگر روش های چاپی مانند چاپ افست و چاپ فلکسو و چاپ گراور در چیست ؟

چاپ دیجیتال بطور اساسی با دیگر روش های چاپ متفاوت است .این تفاوت زمانی آغاز می شود که حامل یا واسطه چاپی در این شیوه حذف شده و تشکیل تصویر برای هر نوبت چاپ، مستقل از نوبت قبلی و بعدی خود انجام می شود.حذف واسطه های چاپی علاوی بر کاهش هزینه و زمان آماده سازی، مفهوم و قابلیت های جدیدی برای چاپ دیجیتال ایجاد می کند که بطور عمده در روش های دیگر موجود نیست.
در چاپ های پر تیراژ و صنعتی - چاپ عرفی (Conventional)- حامل چاپ تولید می شود و کپی های متعدد و بسیاری از آن نمونه، درست مشابه یکدیگر چاپ می شود در نتیجه برای ایجاد تصاویر متفاوت با تغییرات به حامل های چاپی جدیدی نیاز است ولی در شیوه های دیجیتال همانطور که گفته شد پس از ایجاد یک تصویر و چاپ آن برای کپی کردن نمونه بعدی ، تمام کار دوباره به چاپ می رسد.بنابراین ایجاد هر تغییر با اصلاحی در کپی جدید امکانپذیر است.از این تفاوت قابلیت هایی برای چاپ زاده می شوند که با دیدگاه چاپ های عرفی و پرتیراژ متفاوت است و می تواند جبران کننده و مکمل این روشها باشد.
همین موضوع باعث می شود که امروزه تولید کنندگان ماشین الات چاپ های پرتیراز مانند افست و چاپ های بسته بندی از قابلیت ها و انعطاف پذیری شیوه دیجیتال برای تکمیل امکانات ماشین آلات خود استفاده کنند و دستگاه های ترکیبی مجهز به یونیت های دیجیتال ف عرصه چاپ امروزی را به خود اختصاص دهند.

 

از قابلیت های ویژه چاپ دیجیتال می توان به موارد زیر اشاره کرد :

چاپ اطلاعات متغیر  (Variable Data Printing )

چاپ اطلاعات متغیر از بزرگترین امکاناتی است که یک جریان کاملا دیجیتال می تواند در اختیار مخاطبانش قرار دهد.با این روش میتوان هر پیغامی را بصورت خصوصی و شخصی به چاپ رساند.
زمانی که هر صفحه وارد مرحله چاپ می شود،یکه کامپیوتر به چاپ گر می گوید چگونه از اطلاعاتی که به صورت بیت وارد چاپ گر شده است خروجی بگیرد.نه کامپیوتر و نه دستگاه چاپ به اینکه بیت ها شبیه یکدیگر هستند یا خیر اهمیت نمی دهند. در نتیجه به وسیله یک پایگاه اطلاعات ( (Date Base میتوان در هر برگ چاپ مجتویات متنی و حتی تصویری متفاوت از هر برگ دیگر به چاپ رساند.به گفته پرفسور فرانک رومانو استاد انیستیتوی تکنولوژی روچستر: (چاپ دیجیتال خدمات جنبی می اورد. خدمات جدیدی نظیر پایگاه داده رسانی، ارسال اطلاعات شخصی سازی شده، اجزایی دارای ارزش های افزوده هستند و به همین دلیل که روند رشد فرآینده های سنتی کند شده و به عکس چاپ دیجیتال رو به پیشرفت است)

سفارشی ساختن (Customization)
چاپ دیجیتال این امکان را ایجاد می کند که سفارش چاپ مشتری درست بر اساس نیازها و علایق وی تولید شود. این بدین معناست که به عنوان مثال شما می توانید کتابی را برای فردی طبق سلیقه و با نام و مشخصات وی در صفحه تقدیم، تولید کرده و به او اهدا کنید.

مدت زمان آماده‌سازی کوتاه (Short Startup)

از آنجا که هیچ تصویر فیزیکی تا بعد از خروج هر صفحه از دستگاه چاپ وجود ندارد، نیاز به آماده‌سازی نیز وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر آماده‌سازی در دستگاه دیجیتال زمانی اتفاق می افتد که کامپیوتر یک فایل را برای کپی ارسال می کند زیرا تنها در آن زمان مشخص خواهد شد که دستگاه خروجی، هر پیکسل فایل را در کجایی سطح چاپی به چاپ خواهد رساند. باقی مراحل به قدم قبلی یعنی آماده‌سازی فایل و تنظیمات انجام شده روی آن بستگی خواهد داشت.

کاربری آسان ماشین‌های چاپ
در حالی که برای کار با ماشین افست نیاز به یک اپراتور با تجربه و ماهر است تا بتوانیم کاری با کیفیت به چاپ برسانیم، پای ماشین چاپ دیجیتال، نقش اپراتور چندان تاثیرگذار به نظر نمی رسد. اینکه تصویری را کمی پررنگ‌تر یا کم‌رنگ‌تر چاپ کنیم، ورق‌های چاپ شده قبلی را با بعدی ها مقایسه کنیم، در روش دیجیتال هیچ‌ کدام بر روی ماشین چاپ انجام نمی شود. بلکه همه این ملاحظات باید در مرحله پیش از چاپ دیجیتال که همان آماده‌سازی فایل است انجام پذیرد. البته این موضوع چاپ دیجیتال را از تجربه بی نیاز نمی‌سازد ولی نکته محسوس در این میان آن است که تکنولوژی چاپ دیجیتال، چاپ را از حالت بسیار تخصصی خارج ساخته و مشتری نهایی کار چاپی را بیشتر در امور چاپ دخیل ساخته و به چهره چاپ عمومیت بخشیده است.

چاپ دیجیتال و به ویژه روش جوهر افشان تنها شیوه ای است که قابلیت چاپ در ابعاد بسیار عریض با کیفیت های بالا برای مخاطب ایجاد میکند.

گستردگی و تنوع در ابعاد و سطوح چاپی در چاپ دیجیتال :

چاپ دیجیتال و به ویژه روش جوهرافشان تنها شیوه‌ای است که قابلیت چاپ در ابعاد بسیار عریض با کیفیت‌های بالا برای مخاطب ایجاد می کند. تنوع و گستردگی ابعاد چاپی به این شیوه از قابلیت‌ چاپ لیبل‌های کوچک در صنعت بسته‌بندی تا انواع متنوع کتاب و بروشور در اندازه‌های مختلف همچنین اعلان‌های عریض تبلیغاتی فضای باز را شامل می شود. از نقطه‌نظر جنس سطح چاپی نیز این شیوه مجموعه وسیعی از انواع کاغذها، به صورت رول و ورق در گرماژهای مختلف، انواع فلکسی، بنر، پارچه و … را برای چاپ به شیوه‌های گوناگون دیجیتال پدید می آورند.
در واقع هیچ شکل دیگری از چاپ تا این حد انعطاف‌پذیر و قابل تغییر نیست. بخشی از انعطاف‌پذیری چاپ دیجیتال ناشی از این واقعیت است که می تواند با دستگاه‌های مختلف موجود در بازار خروجی داشته باشد. سفارش‌دهنده محصول چاپی می تواند از شیوه چاپ لیزری برای شخصی سازی کارت‌ها و بروشورهایش استفاده می کند. در همان حال مخاطبی دیگر، برای تولید اعلان‌ چند متری می تواند شیوه جوهرافشان را برگزیند. به دلیل این تنوع لازم است برای به کارگیری روش‌های مناسب هر سفارش، تفاوت‌های میان این شیوه‌ها و نقاط ضعف و قوت هر کدام را شناخت و از قابلیت‌های آنها در راستای اجرای طرح‌های مختلف استفاده جست.
از نقطه‌نظری دیگر چاپکارانی که سعی می کنند راهکارهای دیجیتال را به کار بندند از مزیت صرفه‌جویی در هزینه‌ها برخوردار می شوند. علاوه بر آن طیف وسیعی از محصولات چاپی را نیز می توان با انتخاب‌های عدیده همراه ساخت.
همچنین چاپ دیجیتال این امکان را فراهم می آورد تا فقط آنچه را که لازم است به چاپ برساند و بدین طریق از صرف هزینه‌های اضافی جلوگیری کند.

 

انواع روش­های چاپ دیجیتال

شیوه‌های چاپی که از تکنولوژی دیجیتال بهره می برند بسیار متنوع و در صنایع مختلف گسترده است. اما به طور کلی انواع روش‌های چاپ دیجیتال بر اساس نوع و تکنولوژی دیجیتال مورد استفاده در آنها، به گروه‌های اصلی زیر تقسیم می شوند:

روش جوهرافشان ( چاپ جوهر افشان)

در مجموعه روش‌های چاپ دیجیتال، شیوه جوهرافشان آشناترین و با کیفیت‌ترین این شیوه‌ها به شمار می رود. ماشین‌آلات این شیوه از تنوع بالایی برخوردار بوده و از انواع پرینترهای رومیزی تا ابعاد عریض ۵ متر را شامل می شوند. نحوه کار سیستم جوهرافشان به این صورت است که اطلاعات دیجیتال را توسط مرکب‌های مایع به طور مستقیم روی کاغذ می نشاند. از آنجا که در این تکنولوژی نیازی به محمل میانی برای انتقال تصاویر نیست و مرکب بطور مستقیم توسط یک هد روی سطح چاپی انتقال می یابد، این روش به عنوان اصیل‌ترین روش چاپ دیجیتال- تکنولوژی دیجیتال تا آخرین مرحله قبل از انتقال مرکب روی سطح، به کار گرفته شده است- محسوب می شود. نازل رنگ‌پاش این دستگاه به طور کامل دیجیتالی عمل کرده و تنها از دو فرمان بپاش و نپاش پیروی می کند در نتیجه عوامل تاثیرگذار روی کیفیت چاپی به حداقل خود یعنی، نوع و جنس کاغذ همچنین شرایط اقلیمی موجود کاهش می یابد. به همین جهت است که خروجی چاپ به روش جوهرافشان بیشتر از سایر شیوه‌های چاپی که عوامل مختلفی روی کیفیت چاپ آنها تاثیرگذار است -مانند محمل چاپی، تعادل آب و مرکب و …- قابل کنترل و نزدیک به استانداردهای مد نظر است.از آنجا که سرعت چاپ در این شیوه پایین است، امکان به کارگیری این شیوه در تیراژهای بالا موجود نیست با این حال تولیدکنندگان دستگاه‌های دیجیتال آینده درخشانی را برای روش جوهرافشان پیش‌بینی می کنند. مهم‌ترین فن‌آوری‌های چاپ دیجیتال جوهرافشان، سیستم‌های پیوسته (Continues tone) و سیستم‌های جوهرافشان با پاشش مرکب بر اساس تقاضا (Drop on Demand) است.

روش الکتروفتوگرافی

در این شیوه از دو نوع مرکب جامد پودری (تونر) یا مایع (شیوه دیجیتال مرکبی) استفاده می شود.

۱-روش تونری
اساس این شیوه از طریق باردار کردن درام چرخانی توسط شعاع نور لیزر، تشکیل تصویر به وسیله مرکب‌های پودری با نام تونر که قابلیت باردار شدن دارند و ذوب شدن این تونرها روی سطح کاغذ، شکل می گیرد. این مراحل را می تواند در ۵ بخش تصویرنگاری، مرکب‌زنی، انتقال تونر، تثبیت تونر و پاکسازی درام، خلاصه کرد. سیستم‌های تونری قادرند با سرعتی بالاتر از سیستم‌های جوهرافشان، تصاویری را که از ذوب شدن پودر رنگ روی کاغذ به وجود می آیند ایجاد کنند. اگر چه این روش به اندازه روش جوهرافشان دیجیتالی نشده است و واسطه‌های متعدد آنالوگ بین مخزن رنگ و سطوح چاپی وجود دارد ولی به واسطه سرعت بالا، مصارف صنعتی پیدا کرده و از کارآمدترین سیستم‌های چاپ دیجیتال به ویژه در ابعاد متوسط (Medium Format) به شمار می آید. این دستگاه‌ها درترکیب با یک اسکنر به عنوان دستگاه‌های کپی یا لیزری برای عموم شناخته شده‌اند.

۲- روش دیجیتال مرکبی
این شیوه که به جای پودر رنگ (تونر) از مرکب‌های رنگی استفاده می کند، برای کارهای پرتیراژ کاربرد مناسبی دارد. خروجی این دستگاه‌ها دارای کیفیت بسیار بالایی است ولی پیچیدگی تکنولوژی در این نوع دستگاه‌ها باعث شده است که از گستردگی سیستم‌های تونری برخوردار نباشند. این تکنولوژی سال‌ها، تنها در اختیار کمپانی Indigo قرار داشت پس از آن فعالیت‌های بسیاری برای گسترش آن صورت گرفت ولی محدودیت اصلی این دستگاه‌ها قیمت بالای آن و همچنین ابعاد کار چاپی است که از SRA3 بالاتر نرفته است از دیگر مزایای منحصر به فرد این پرنیترها می توان به امکان استفاده از رنگ‌های اسپات (Spot) به صورت کانال‌های رنگی مجزا و یا چاپ ۶ رنگ HI-FI اشاره کرد.

 

روش دیجیتال نوری یا پرتوی

از دیگر شیوه‌های پرکاربرد چاپ دیجیتال، چاپ نوری است. در این روش تصویر مورد نظر را از طریق تابش شعاع‌های نوری روی کاغذهای ویژه و حساس به نور – مشابه کاغذ عکاسی- ایجاد کرده و پس از مرحله ظهور ، تثبیت می نمایند. دستگاه‌های این شیوه که به Photo Lab معروفند در لابراتورهای عکاسی کاربرد فراوان داشته و از کیفیت چاپی بسیار بالایی برخوردارند.در این شیوه سرمایه‌گذاری اولیه -شامل هزینه دستگاه، بالا بوده ولی هزینه چاپ به نسبت کیفیت بسیارخوب آن مناسب است. هم‌ اکنون دستگاه‌های نوری با کیفیتی در ابعاد بسیار بزرگ ورقی ۱۵۰*۱۵۰ سانتیمتر و نیز رول به عرض ۹۰ سانتیمتر تولید شده است. از مشکلات اصلی این دستگاه‌ها دو مرحله‌ای بودن چاپ و ظهور است که در دستگاه‌های امروزی به صورت اتوماتیک در داخل دستگاه انجام می شود. داروهای ظهور نیز هماند شیوه‌های چاپ عکس بسته به میزان مصرف بایستی هر چند یکبار تعویض شود.

روش چاپ (Direct Imaging)

به ماشین‌هایی اطلاق می­ شود که محمل چاپی در درون آنها ایجاد شده و از جانب شرکت‌های پرس‌تک و هایدلبرگ به آنها نام DI نهاده شده است. این ماشین‌ها در واقع چاپگرهای افستی هستند که سیستم تهیه پلیت در دل آنها جاسازی شده است. سیستم تهیه پلیت در این چاپگرها درست مشابه تهیه پلیت در پیش از چاپ افست به روش دیجیتال (کامپیوتر به پلیت) است. کلیه عملیات چاپ در این دستگاه‌ها به صورت اتوماتیک انجام شده و تنها از طریق کامپیوتر راهبری می شود اطلاعات ورودی به چاپگر به صورت فایل کامپیوتری است. به دلیل وجود همین واسطه تصویری، استفاده از این روش برای چاپ‌هایی با تیراژ کم مقرون به صرفه نبوده و برای چاپ تک برگ- برخلاف سایر روش‌های چاپ دیجیتال- کاملا غیراقتصادی است. در این شیوه همچون روش‌های قبلی نمی توان از قابلیت‌های منحصر به فرد چاپ دیجیتال مانند چاپ اطلاعات متغیر استفاده کرد – محمل چاپی ثابتی مانند پلیت برای کل سفارش وجود دارد- در عین حال امکان استفاده از کاغذهای چاپ به روش افست وجود دارد.

روش حرارتی (Thermal)

در این شیوه که از کاغذ حساس به حرارت استفاده می شود، حرارت ناشی از لیزر و یا ماتریس­های حرارتی با ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی بر روی سطح کاغذ حساس، ایجاد رنگ و تصویر می کند. استفاده از این شیوه در دستگاه‌های کوچک تک رنگ مرسوم است که متداول‌ترین آنها دستگاه‌هایی فکس می باشند. گفتنی است استفاده عمومی از روش حرارتی به دلیل جایگزینی روش‌های نوین روز به روز رو به کاهش است.

روش تصعید رنگ (Dye-Sublimation)

این شیوه که از کیفیت و سرعت مناسبی برخوردار است از درون چاپ حرارتی زاده شده است. در این دستگاه‌ها مواد رنگی بر روی سلفون‌هایی قرار دارد که پرتوهای گوناگون مانند لیزر و یا ماتریس‌های حرارتی،‌ رنگ را از روی نوارهای سلفون بخار کرده و بر روی کاغذ ثبت می کند. کیفیت چاپی مطلوب این شیوه، استفاده از آن را در لابراتوارهای عکاسی به منظور چاپ عکس متداول کرده است. ابعاد چاپی به طور معمول کوچک‌ است و اگر چه قیمت‌های اولیه این دستگاه‌ها بالا نیست ولی هزینه تمام شده این روش چاپ به دلیل مواد مصرفی- سلفون‌های رنگی گران قیمت- بالا است. در این روش امکان چاپ روی کاغذهای متنوع وجود داشته و در گذشته از آن برای چاپ پوسترهای تبلیغاتی فضای باز، در تیراژ و ابعاد متوسط استفاده بسیاری شده است.

مارکرهای لیزری

از شیوه‌های چاپ دیجیتال که بیشترین کاربرد را در صنایع تولیدی محصولات مختلف دارد، دستگاه‌های مارکر لیزری است. این دستگاه‌ها به دلیل استفاده کاربردی که برای درج اطلاعات روی خط تولید محصولات، روزبه‌روز کاربرد بیشتر در صنایع می یابند. در مارکرهای لیزری اشعه لیزر با سوزاندن و حرارت، تصویر را بر روی سطح مورد نظر ایجاد می کند. این دستگاه‌ها از سرعت بالایی برخوردار بوده و هزینه سرمایه‌گذاری اولیه بالایی را طلب می کنند.

صحافی در حال حاضر جزء لاینفک فرایند چاپ شده است. و برش و خط تا نیز جزء جدا ناپذیر فرایند صحافی هستند. برش تقریبا در تمام کارهای چاپی انجام می گیرد. کارهایی مانند کارت ویزیت، بروشور و …. تماما نیازمند برش و آماده سازی هستند. خط تا باعث جلوه بیشتر کارها و سهولت در تا کردن در صفحات تا شدنی به خصوص در کارهای سلفون شده یا لمینت شده و همچنین باعث افزایش عمر کارمی گردد.خط تا در روند بسته بندی و نگهداری نیز باعث کاهش حجم این فرایند می شود. چیزی که مهم تر از ماهیت خود برش و خط تا جلوه می کند، کنار هم بودن این امکانات در یک مجموعه است که زمان آماده سازی را تا حد چشم گیری کاهش می دهد.

از شیوه های چاپ دیجیتال که بیشترین کاربرد را در صنایع تولیدی محصولات مختلف دارد ،دستگاه های مارکر لیزری است. این دستکا ها به دلیل استفاده کاربردی که برای درج اطلاعات روی خط تولید محصولات دارد ، روز به روز کاربرد بیشتری پیدا میککند

سلفون(لمینت) در چاپ دیجیتال

تعریف: پوشش نازک و اغلب پلاستیکی که روی جلد کتاب و مجله برخی از پوسترها و مانند آن می کشند تاهم زیبایی آن بیشتر شود و هم ضربه های ناخن و مانند آن کم تر بر روی جلد خش ایجاد کند

 

کاربردهای چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال در مسیری که به سمت آینده طی می‌کند وارد حوزه‌های متنوعی از صنایع گوناگون شده است. در ادامه می‌خواهیم از کاربردهای شیوه‌های مختلف چاپ دیجیتال در زمینه‌های مختلف بگوییم:

کاربرد در مراحل پیش از چاپ سایر روش‌های چاپی و گردش کاری‌های دیجیتال: تکنولوژی‌های دیجیتال علاوه بر شیوه‌های چاپی به این طریق، روندها و گردش کاری سایر روش‌های چاپ را نیز تحت تاثیر خود قرار داد. هم‌اکنون مراحل پیش از چاپ روش افست و چاپ فلکسو و گراور و حتی دیگر روش‌های چاپی از انجام مراحل و روش‌ها به صورت دستی و آنالوگ به طور کامل به سمت روندهای دیجیتالی حرکت کرده‌اند.

به طوری که تمامی مراحل تولید پلیت و کلیشه به صورت دیجیتال به انجام می‌رسد. حرکت تکنولوژی‌های متنوع چاپ به سمت دیجیتالی شدن، گردش کاری‌های دیجیتال را برای کنترل و نظارت بر کل روند پیش از چاپ، ‌چاپ و پس از چاپ ایجاد کرده است.

کاربرد چاپ دیجیتال در صنعت نساجی: دستگاه‌های چاپ پارچه با تکنیک جوهرافشان و در رنگ‌های بسیار متنوع علاوه بر روش‌های دیجیتال کلیشه‌سازی در این صنعت، از روندهای رو به رشد در چاپ پارچه محسوب می‌شوند.

کاربرد چاپ دیجیتال در دکوراسیون داخلی: چاپ تابلوهای نقاشی و عکس، به روش جوهرافشان روی سطوح سخت مانند MDF، چوب و ... همچنین روی سطوح قابل انعطاف مانند انواع بوم و کاغذ، کاربرد بسیاری در حوزه دکوراسیون داخلی امروزی پیدا کرده است. علاوه بر آن استفاده از کاغذ دیواری‌هایی که به روش دیجیتال و به دلخواه سفارش‌دهنده با تصاویر درخواستی (Customize)چاپ شده – تصور کنید اتاق کودکان را با عکس‌های چاپ شده از پرتره خودشان کاغذدیواری کنید-از دیگر کاربرد­های این شیوه در کسب و کار دکوراسیون داخلی به شمار می‌روند.

کاربرد چاپ دیجیتال وسیع در تبلیغات:‌ یکی از مشتریان ثابت شیوه‌های مختلف چاپ دیجیتال، کسب و کار تبلیغات است. صنعت تبلیغات برای جذب مخاطب از روش‌ها و قابلیت‌های مختلف چاپ دیجیتال مانند چاپ اطلاعات متغیر، شخصی‌سازی، تیراژهای کم،‌ابعاد خاص، چاپ روی متریال‌های متنوع و ... استفاده فراوان می‌برد که از این میان می‌توان به چاپ روی هدایای تبلیغاتی متنوع مانند لوازم‌التحریر، خودکار، ظروف متنوع، ‌ساعت و ... اشاره کرد.

کاربرد چاپ دیجیتال  در تولید کارت‌های اعتباری و شناسایی: یکی از حوزه‌های مهم کاربرد چاپ دیجیتال در مرحله شخصی‌سازی کارت‌های اعتباری بانکی است. بدنه این کارت‌ها به روش انبوه و در تیراژهای بالا با سایر روش‌های چاپی تولید شده و مرحله کدگذاری و شخصی‌سازی آنها به طور کامل از طریق دستگاه‌های دیجیتال ویژه این سفارشات با سرعت‌های بالا انجام می‌شود. چاپ کارت‌های شناسایی در تیراژهای کم نیز برای مصارفی نظیر کارت‌های شناسایی ادارات و موسسات مختلف، از طریق پرینترهای دیجیتالی رومیزی در مدت زمان بسیار کوتاهی انجام می‌گیرد.

کاربرد چاپ دیجیتال در معماری: بسیاری از متریال‌های به کار رفته در نما،‌کف و سایر قسمت‌های یک ساختمان یا به طور مستقیم دارای نوعی چاپ است و یا حاوی روکشی است که چاپ روی آن صورت گرفته است. در این میان بسیاری از این سطوح به شیوه چاپ دیجیتال به چاپ می‌رسند.

کاربرد چاپ دیجیتال در چاپ عکس با کیفیت‌های بالا و در ابعاد نامحدود: در دورانی نه چندان دور چاپ عکس به شیوه‌ آنالوگ و پس از عکاسی آنالوگ انجام می‌شد. علاوه بر تغییر و تحولاتی که با وارد شدن تکنولوژی‌های دیجیتال در عرصه تولید دوربین‌های عکاسی رخ داد شیوه‌های چاپ عکس نیز به همراه آن متحول شد. چاپگرهای جوهرافشان و نوری دیجیتال می‌توانند روی انواع کاغذ، عکس را در چند دقیقه با کیفیتی بالا چاپ کنند. همچنین با روی کار آمدن چاپگرهای فرمت عریض جوهرافشان این امکان برای عکاسان پدید آمد تا بتوانند عکس‌های خود را در ابعادی بسیار بزرگ به چاپ برسانند و به این ترتیب کاربری عکس‌های خود را گسترش بخشند.

کاربرد چاپ دیجیتال در صنایع بسته‌بندی: یکی از بازارهای هدف چاپ دیجیتال در آینده یا صنایع بسته‌بندی و چاپ روی لیبل‌ و لفاف‌های مختلف است.

با اینکه چاپ دیجیتال، جانشینی برای روش‌های معمول چاپ بسته‌بندی محسوب نمی‌شود، ولی این فن‌آوری، برای بسته‌بندی انعطاف‌پذیر کاربرد خود را دارد. هزینه پایین و تولید آنلاین بسته‌بندی انعطاف‌پذیر،‌دو هدف مورد توجه بخش‌های تحقیق وتوسعه شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات چاپ دیجیتال است. علاوه بر این، کسب رضایت مشتری‌هایی که سفارشات کم تیراژ دارند از دیگر موضوعات مورد توجه در این عرصه است.

چاپ دیجیتال در این عرصه از خصوصیات مثبتی نظیر کوتاه بودن زمان آماده‌سازی برای چاپ تولید مقرون به صرفه‌تر و بی نیاز از پلیت برخوردار است ولی از آنجایی که چاپ روی بسته‌های انعطاف‌پذیر نسبت به چاپ روی بسته‌های معمولی کار پیچیده‌تری به حساب می‌آید استفاده از چاپ دیجیتال در این زمینه هنوز متداول و معمول نشده است.

برای مشتریانی که به دنبال چاپ دیجیتال کم تیراژ هستند، مواردی از قبیل چاپ اطلاعات متغیر،‌تولید نمونه چاپی برای محک زدن بازار، الزامات امنیتی برای جلوگیری از تقلب و کپی‌کاری در بسته­بندی و رساندن سریع محصول به بازار از امتیازات این شیوه‌ها است.

کاربرد در چاپ بارکد و کدزنی: از نمونه‌های بسیار پرکاربرد روش جوهرافشان در صنایع تولیدی، به صورت دستگاه‌های کدزن برای مصارفی نظیر درج تاریخ تولید و انقضاء محصول، شماره‌زنی و سایر علامات و اطلاعاتی است که نیاز است روی محصولات متنوع درج شود. به این منظور دستگاه‌های کدزن به صورت inline روی خط تولید محصولات متنوع نصب می‌شوند.

کاربرد چاپ دیجیتال در صنعت نشر و چاپ کتاب: ‌موضوع چاپ کتاب بر اساس تقاضا (Book on Demand) چند سالی است که در حوزه نشر خودنمایی می‌کند.

اما در واقع این قابلیت که بتوانیم کتاب مورد نظرمان را حتی در یک نسخه و در کمترین زمان ممکن به چاپ برسانیم از قابلیت‌های چاپگرهای لیزری است که به طور پیوسته مرحله چاپ و صحافی را در درون خود انجام می‌دهند.

با تمام این تفاصیل و کاربردهای گسترده چاپ دیجیتال، این شیوه هنوز نوپاست و راه زیادی برای طی کردن پیش رو دارد. از چالش‌های مهم این شیوه در مسیر رشد و صنعتی شدن، موضوع هزینه‌ها و قیمت تمام شده بالای چاپ دیجیتال در برابر چاپ‌های پرتیراژ است که تمرکز سازندگان ماشین‌آلات دیجیتال را به خود معطوف کرده است.

یکی از بازارهای هدف چاپ دیجیتال در آینده صنایع بسته بندی و چاپ روی لیبل و لفاف های مختلف است.با اینکه چاپ دیجیتال،جانشینی برای روش های معمول چاپ بسته بندی محصوب نمی شود، ولی این فناوری،برای بسته بندی انعطاف پذیر کاربرد خود را دارد

 

 


کاربرد دستگاه های چاپ دیجیتال

با ورود این دستگا ه ها به بازار تجاری، انقلابی در صنعت چاپ اتفاق افتاد و مشتریان توانستند بدون محدودیت و با سرعت بالا پروژه های چاپی را حتی برای یک نسخه سفارش دهند.
در فاز های بعدی این پیشرفتها برای از بین بردن محدودیت اندازه ، مواد چاپ شونده و مرکب های خاص و همچنین انجام عملیات تکمیلی بصورت آنلاین انجام پذیرفت.
هم اکنون طیف بسیار زیادی از انواع دستگاه های چاپ دیجیتال برای مصارف بسیار متنوعی طراحی و در بازار یافت میشود.
از چاپ برروی dvd گرفته تا فیش غذا در یک غذاخوری با فروشگاه، تولید کارت های شناسایی، درج تاریخ برروی محصول تولید شده و صدها مورد دیگر.
در این میان نوع ویژه ای از روش چاپ وجود دارد که به دلیل عمومیت داشتن آن در اینجا بصورت اختصار توضیح داده می شود.

 

جوهر افشان پیزو الکتریک

چاپگرهای جوهر افشان از جمله مواردی هستند که بسیار مورد توجه صنعت و تجارت قرار دارند.
بعد از عمل Rip، صفرو یک سیگنال فشار و عدم فشار برروی قطعه سرامیکی حساس به فشار وارد میشود و در اثر این فشار مخزن مرکب تحت تاثیر قرار میگیرد و به همین علت مقداری از مرکب از دهانه نازل به بیرون پرتاب میشود.
جوهر افشان ترمال
در این جوهر افشان ها صفر و یک بصورت سیگنال الکتریکی به یک قطعه الکترونیکی داده میشود. در اثر این سیگنال قطعه داغ می شود و در اثر همین حرارت حباب تولید میشود و مقداری از فضای مخزن را اشغال میکند.
مرکب در اثر افزایش حجم توسط حباب ، مقداری از دهانه نازل به بیرون پرتاب میکند .
حال کارخانه های تولید کننده دستگاه های جوهر افشان برای تولید با کیفیت و سریع امکاناتی به ماشین ها اضافه میکند.
به عنوان مثال زمانی تعداد رنگ در این دستگاهها فقط ۴ رنگ اصلی بود ولی هم اکنون بعضی از آنها شش و یا هشت رنگ هستند.رنگ های مکمل برای تولید تن های بیشتری از رنگ ها وجود دارند.
همچنین دقت ذرات تولید شه بقدری ریز شده است که با جوهر افشان ها میتوان نهایت کیفیت چاپ را دریافت کرد.


کاربرد پرینترهای جوهر افشان

جوهر افشان ها در دونوع کاربردی متداول تعریف میشوند:
Indoor : مخصوص فضاهای بسته و داخل سالنی می باشد.
 Outdoor:  برای فضاهای خارجی یا بهتر بگوییم تیلیغات محیطی طراحی شده اند.
به همان نسبت مواد چاپ شونده هر کدام متفاوت هستند. به عنوان مثال بنرها و یا مشها (نوع چسب دار) برای تابلوهای مغازه و یا نصب روی اتوبوس هستند.
تنوع دستگاه های جوهرافشان بقدری زیاد است که بررسی جداگانه هرکدام خود مجموعه دیگری را میطلبد.به عنوان مثال چاپ برروی محصول تولید شده بصورت انلای خود شامل انواع دستگا ها با کاربرد های متنوع است.
همچنین چاپ عکس ، چاپ برروی پارچه ، چاپ بر روی فلز ، چاپ برروی چوب ، چاپ برروی پلاستیک ، چاپ برروی لاستیک و ... میتوانند از موارد چاپ دیجیتال باشند .
تقریبا میتوان گفت که محدودیت چاپ برروی سطوح مختلف با مواد مختلف در سایه چاپ دیجیتال برداشته شده است.

از نمونه های بسیار پرکاربرد روش جوهر افشان در صنایع تولیدی، به صورت دستگا ه های کد زن برای مصارفی نطیر درج تاریخ ، تولید و انقضا محصول،شماره زنی و سایر علامات و اطلاعاتی است که نیاز است روی محصولات متنوع درج شود.

تاریخچه چاپ دیجیتال

۱۹۴۶ اولین کامپیوتر دیجیتال به نام انیاک
۱۹۵۹ اولین پلاتر دیجیتال برای چاپ تصاویر کامپیوتری
۱۹۶۵ نمایش تصاویر دیجیتال به عنوان اثر هنری
۱۹۷۳ اولین نرم افزار Painting توسط زیراکس
۱۹۷۷ برنامه اولین چاپگر جوهر افشان و به روش pizoelectirc با دقت ۳۰۰ dpi
۱۹۸۱ ارایه اولین کامپیوتر شخصی توسط IBM
۱۹۸۱ ارائه چاپگرهای bubble jet توسط کانن با دقت ۳۰۰ dpi
۱۹۸۴ ارئه کامپیوترهای Mac و چاپگرهای حرارتی جوهر افشان hp
۱۹۸۵ اولین ماشین چاپ دیجیتال برای چاپ عکس مطرح شد
۱۹۸۷ چاپگرهای IRIS برای پروف ارائه شد قبل لز آن در سال ۱۹۸۰ شرکت ۳M ماشین پروف دارای ساب را ارائه کرده بود.
۱۹۹۰ ارائه نرم افزار فتوشاپ و ارئه سیستم MACH PRINT در دروپا
۱۹۹۱ و ۹۰ برگزاری نمایشگاه های چاپ دیجیتال و ارئه واژه ژیکله
در سال
۱۹۹۳ شرکت INDIGO دستگاه چاپ خود را وارد بازار کرد.
چند ماه بعد شرکت XIKON با همکاری AGFA در نمایشگاه IPEX93 دستگاه چاپ دیجیتال CHOROMAPRESS را معرفی نمود.

۱۹۹۴ ارائه چاپگرهای STYLUS COLOR توسط اپسون
۱۹۹۸ ارائه چاپگرهای ۶ رنگ ROLAND و لارج فرمت و شرکت هایدلبرگ ماشین چاپ DI-46 را وارد بازار کرد
۲۰۰۱ افتتاح موزه هنر دیجیتال در آمریکا
۲۰۰۲ ارائه چاپگرهای جوهر افشان با مخازن جوهر پیش از ۴ رنگ و ارائه چاپگرهای با فرمت بزرگ به صورت تجاری
در سال های بعد روش جدیدی وارد بازار نشد ولی قابلیت و کیفیت دستگاه ها رشد و ارتقا قابلیت ها هستیم.

 

تفاوتهای اساسی چاپ دیجیتال با سایر روشهای چاپ

چاپ دیجیتال با سایر روشهای چاپ مثل چاپ آفست و یا لتر پرس دارای تفاوت اساسی است.برخی از این تفاوت‌ها به شرح زیر است:
۱- به دلیل حذف مراحل پیش از چاپ شامل لیتوگرافی، فرایند چاپ دیجیتال کوتاه تر است
۲- در چاپ دیجیتال هزینه چاپ به تعداد نسخه‌های چاپی ارتباطی ندارد و برای هر برگ چاپ شده مقدار ثابتی است
۳- در این روش میزان مواد باطله شامل کاغذ و مواد شیمیایی کمتر است چون نیازی به رسیدن به رنگ و یا تنظیمات حین چاپ وجود ندارد
۴- چاپ دیجیتال در هر دور چاپ می تواند تصویر و متن متفاوتی را چاپ کند چون در این روش از پلیت استفاده نمی‌شود.

یک چاپگر دیجیتال برای چاپ میلیونها برگ ساخته نشده است،بلکه باید بتواند در طول مدت زمان عمر خود نهایتاً هزاران برگ چاپ کند که البته اینکار را خیلی خوب انجام می دهد،بنا بر این با توجه به هزینه تمام شده و سرعت کار،چاپ دیجیتال برای چاپ در تیراژ محدود عملیاتی و مقرون به صرفه می باشد.البته از سال ۲۰۱۰ فناوری های نوین در چاپ دیجیتال بکار گرفته شد که با استفاده از تکنولوژی نانو در جوهر و همچنین تغییر سیستم پاشش جوهر، چاپگر های دیجیتال جوهر افشان توانستند بسیاری از محدودیت ها را در زمینه سرعت و هزینه تولید کنار بزنند.

منبع : لینک ها تنها برای اعضای سایت قابل نمایش است.

نویسنده : محمد فیض آبادی فراهانی

ویرایش شده توسط Yazdan
لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

در 48 دقیقه قبل، sedayjavan گفته است :

 

 

چاپ دیجیتال

نقش دیجیتال در زندگی امروز

 

در دنیای امروز استفاده از کلمه دیجیتال آنقدر عادی شده است که گاها این توهم بوجود می آید که بدون آن زندگی ادامه پیدا نخواهد کرد.
نقش فن آوری در تمام زمینه های زندگی بشر با آنچنان سرعت باور نکردنی در حال شکل گیری است که تشخیص تعداد اختراعات، تولید و در عرضه در بازار بسیار سخت است.
در بعضی از این حوزه ها، رشد فناوری در بازه زمانی یک هفته اتفاق می افتد از آن جمله میتوان به حوزه تلفن همراه، سیستم های کامپیوتری (سخت افزار و نرم افزار ) پزشکی ،خودرو و ... نام برد
در صنعت چاپ نیز این پیشرفت ها وجود دارد و هرروز شاهد ظهور روشها ، دستکاهها و مواد جدیدی هستیم که در بخش های مختلف کارایی دارند.

آگاهی داشتن از روش های مختلف چاپی ضرورتی انکار ناپذیر است بصورتیکه  که اگر ندانیم کدام روش چاپی مورد نیاز است و چه محدودیت هایی دارد و یا چگونه میتوانیم طراحی کنیم و چه امکانات و هزینه هایی برای هر روش چاپی وجود دارد، نمیتوانیم بهترین تصمیم رو برای انتخاب بهترین روش بگیریم .

 

مفهوم چاپ و چاپ کردن را توضیح دهید؟

کلمه چاپ را به زبان انگلیسی پرینت می گویند و پرینت در اصل به اثری گفته می شود که یک جسم در اثر فشار به روی سطحی باقی می گذارد.طبق این تعریف جای پا روی خاک و یا اثر انگشت بر روی کاغذ یک اثر چاپی است.

چاپ کردن معادل فعل انگلیسی تو پرینت به معنی فشار دادن است و منظور از آن انتقال نوشته یا تصاویر به روی کاغذُ، پارچه و یا مواد دیگر است.در مقایسه با نوشتن و یا نقاشی کردن که اطلاعات و تصاویر به تدریج روی سطح مورد نطر انتقال داده می شود چاپ کردن در یک مرحله انجام می شود و اطلاعات از پیش اماده شده به روی سطح انتقال می یابد.به عبارت دیگر هدف از چاپ به لحاط تکنیکی کپی سازی تصاویر ، نقوش و مطالبی است که از طریق فشار دادن مرکب به روی سطح مورد نطر انجام می گیرد.برای مثال:اگر انگشت شست خود را به مرکب آغشته کنیم و به روی کاغذ فشار دهیم،اثری درست مانند برجستگی های روی پوست شست،به روی کاغذ منتقل میشود.به این نقش چاپ و به روشی که طی آن این اثر تولید شده است چاپ کردن می گویند.

 

روش های چاپی به دو روش اصلی تقسیم بندی میشوند:

الف - روش های چاپی تماسی : این دسته بندی بر اساس نوع فرم مورد استفاده برای چاپ می باشد.بدین معنی که اگر اطلاعات روی یک فرم ثابت(مانند پلیت) باشد روش چاپی مورد استفاده از این فرم ها چاپ تماسی نام دارد.به عبارت دیگر در روش چاپی تماسی فرم چاپ از نوع سخت افزاری است.چاپ افست ، چاپ سیلک اسکرین ، چاپ گود ، چاپ برجسته از روش های چاپ تماسی می باشد.

ب - روش های چاپی غیرتماسی : چاپ های غیر تماسی به روش چاپی ای می گویند که فرم مورد استفاده در آن ها به صورت ثابت و سخت افزاری تیست ( مانند دستگاه های چاپ دیجیتال و چاپ گرهای رومیزی و ... ) .در این روش فرم حامل اطلاعاتبه صورت علایم دیجیتالی به دستگاه چاپ انتقال داده می شود.ولی از این اطلاعات دیجیتالی جهت تولید یک پلیت ثابت و همیشگی استفاده نمی شود.چاپ دجیتال و همچنین چاپ جوهر افشان نمونه های از چاپ غیرتماسی هستند.
 

چاپ دیجیتال به چه چاپی گفته می شود ؟ 

هر چاپی که از عمل رستر کردن برای تولید حامل تصویر ( پلیت) یا انتقال مستقیم روی سطح چاپ شونده از سند دیجیتال استفاده نماید چاپ دیجیتال نام دارد.

چاپ دیجیتال به معنی فرستادن مستقیم طرح از کامپپوتر به چاپگر بدون داشتن واسط یا حمل کننده طرح ( زینک یا پلیت در چاپ افست ) می باشد.

 

فرآیند چاپ دیجیتال به چه صورت انجام می شود؟

این فرایند به اینصورت انجام میشود که طرح مورد نطر بوسیله نرم افزار های طراحی رستری (فتوشاپ ) یا وکتوری و خطی (ایلیستریتور ، کورل ، اتوکد ) طراحی می شوند و پس از انجام تنطیماتی که مربوط به اندازه و گراماژه کاغذ و یکرو و دورو بودن کار میشوند ، کار برای پرینت گرفتن به دستگاه چاپ دیجیتال فرستاده میشود و عملیات چاپ بدرستی انجام میشود.

 

انواع چاپ دیجیتال بر اساس ابعاد سطح چاپی

انواع چاپ دیجیتال را می­توان از نقطه نظر ابعاد سطح چاپ شونده به سه دسته تقسیم نمود:

چاپ دیجیتال فرمت متوسط  (medium format)   

حداکثر ابعاد کارهای چاپی A3+ یعنی ۳۳*۴۸ سانتی متر خواهد بود. چاپ دیجیتال در این ابعاد، به شیوه‌های لیزری (تونری)، جوهرافشان و نوری قابل انجام است که بخش عمده‌ای از سفارشات چاپی دیجیتال مانند چاپ فوری کارت ویزیت، چاپ فوری بروشور، چاپ فوری کاتالوگ، چاپ فوری لفاف­های بسته­ بندی، چاپ فوری لیبل، عکس، چاپ روی سطوح مختلف و غیره را در برمی گیرد

 

چاپ دیجیتال فرمت بزرگ  : (Large Format)

ابعاد چاپ در این دسته از A3+ تا عرض ۱۵۰ سانتی متر را شامل می­ شود که مانند چاپ‌های فرمت متوسط، به شیوه‌های دیجیتال لیزری (تونری)، جوهرافشان یا نوری انجام می­ شود. مورد کاربرد این دسته در سفارشاتی مانند پوستر است که تا عرض ۱۵۰ سانتیمتر و اغلب برای مصارف فضای داخلی (Indoor) به کار می رود.

چاپ دیجیتال فرمت عریض :  (wide format)

ابعاد چاپ در این گروه از عرض ۱۵۰ سانتیمتر تا عرض ۵۰۰ سانتیمتر را شامل می شود که به دلیل بزرگ بودن ابعاد، این سفارشات بیشتر برای مصارف فضای باز (outdoor) مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین موارد چاپی این دسته در برابر عوامل محیطی مانند نور خورشید و آب مقاوم هستند.

 تبلیغات برای جذب مخاطب از روش ها و قابلیت های مختلف چاپ دیجیتال مانند چاپ اطلاعات متغیر ،شخصی سازی ، تیراژهای کم،ابعاد خاص،چاپ روی متریال های مختلف و استفاده فراوان میبرد که از این میان می توان به چاپ روی هدایای تبلیغاتی متنوع مانند لوازم التحریر،خودکار،،طروف متنوع ،ساعت و ... اشاره کرد

 

 

 

روش انجام عمل چاپ در چاپ دیجیتال به چه صورت است ؟

 در چاپ دیجیتال مراحل اصلی عمل چاپ  5 مرحله می باشد:
 

مرحله ۱:  طرح گرافیکی پس از ریپ Rip) ) تبدیل به(  bitmap) شده است.
صفر و یک یعنی جاهایی که باید رنگ داشته باشد از جاهای دیگرمتمایز شده است . این کار توسط لیزر و با استفاده از بار الکتریکی مثبت بر روی درام اصلی ایجاد میشود.
پس بخش هایی از درام (استوانه مرکزی ) دارای بار الکتریکی مثبت است.

مرحله ۲ :  تغذیه مواد رنگی (تونر ) دارای بار الکتریکی منفی هستند. همانطوری که میدانید دو بار غیر همنام دیگر را جذب میکنند بنابراین بر روی درام بخش هایی که بار مثبت داشت، مواد رنگی را به خود جذب میکند.

مرحله ۳  :  برای اینکه بتوانیم مواد رنگی را از درام جدا کنیم باید در زیر چاپ شوند (کاغذ ) بار الکتریکی مثبت قویتر ( corona) تولید میشود.با این کار مواد رنگی از درام جدا و به کاغذ منتقل می یابند.

مرحله ۴  :  مواد رنگی قرار گرفته روی کاغذ هنوز ثبات ندارند و در اثر برخورد با مانع از کاغذ جدا خواهند شد .برای ثبات آنها ، کاغذ از محفطه حرارت و فشار عبور داده می شوند تا مواد رنگی در اثر حرارت ذوب شده و موارد بافت کاغذ شوند.

مرحله ۵  : در مرحله انتهایی برای پاکسازی درام اصلی از مواد رنگی و با بارهای الکتریکی باقی مانده برروی آن توسط وکیوم و لامپ های مخصوص عمل دشارژ (disarcharge) انجام میشود.

 

کاغذ در چاپ دیجیتال

پیشرفت های به وجود آمده در چاپ دیجیتال، استفاده از هر نوع کاغذ را که در روش چاپ افست نیز استفاده می شود برای چاپ دیجیتال فراهم کرده است .
در چاپ دیجیتال از تونر بجای مرکب استفاده میشود که در حقیقت تصویر سازی بر روی کاغذ ، با حرارت دادن و فیوز کردن پودر برروی کاغذ انجام می یابد.استفاده از کاغذ گلاسه در روش الکتروگرافی می تواند مشکلاتی را ایجاد کند که ناشی از عملکرد پوشش کاغذ به عنوان یک عایق است.
درجه رطوبت کاغذ در چاپ دیجیتال یکی از موارد حیاتی است . کاغذ های محصوص برای این روش عرضه میشود که از نوع کاغذهای پلاستیک است ولی از نطر طاهر شبیه به کاغذ گلاسه است، بدون آنکه مشکلاست ناشی از مصرف کاغذ گلاسه را در چاپ ایجاد کند.
قیمت این نوع کاغذ نسبت به نوع مشابه آن که در روش چاپ افست مصرف میشود،گران تر است

.

 تفاوت چاپ دیجیتال با دیگر روش های چاپی مانند چاپ افست و چاپ فلکسو و چاپ گراور در چیست ؟

چاپ دیجیتال بطور اساسی با دیگر روش های چاپ متفاوت است .این تفاوت زمانی آغاز می شود که حامل یا واسطه چاپی در این شیوه حذف شده و تشکیل تصویر برای هر نوبت چاپ، مستقل از نوبت قبلی و بعدی خود انجام می شود.حذف واسطه های چاپی علاوی بر کاهش هزینه و زمان آماده سازی، مفهوم و قابلیت های جدیدی برای چاپ دیجیتال ایجاد می کند که بطور عمده در روش های دیگر موجود نیست.
در چاپ های پر تیراژ و صنعتی - چاپ عرفی (Conventional)- حامل چاپ تولید می شود و کپی های متعدد و بسیاری از آن نمونه، درست مشابه یکدیگر چاپ می شود در نتیجه برای ایجاد تصاویر متفاوت با تغییرات به حامل های چاپی جدیدی نیاز است ولی در شیوه های دیجیتال همانطور که گفته شد پس از ایجاد یک تصویر و چاپ آن برای کپی کردن نمونه بعدی ، تمام کار دوباره به چاپ می رسد.بنابراین ایجاد هر تغییر با اصلاحی در کپی جدید امکانپذیر است.از این تفاوت قابلیت هایی برای چاپ زاده می شوند که با دیدگاه چاپ های عرفی و پرتیراژ متفاوت است و می تواند جبران کننده و مکمل این روشها باشد.
همین موضوع باعث می شود که امروزه تولید کنندگان ماشین الات چاپ های پرتیراز مانند افست و چاپ های بسته بندی از قابلیت ها و انعطاف پذیری شیوه دیجیتال برای تکمیل امکانات ماشین آلات خود استفاده کنند و دستگاه های ترکیبی مجهز به یونیت های دیجیتال ف عرصه چاپ امروزی را به خود اختصاص دهند.

 

از قابلیت های ویژه چاپ دیجیتال می توان به موارد زیر اشاره کرد :

چاپ اطلاعات متغیر  (Variable Data Printing )

چاپ اطلاعات متغیر از بزرگترین امکاناتی است که یک جریان کاملا دیجیتال می تواند در اختیار مخاطبانش قرار دهد.با این روش میتوان هر پیغامی را بصورت خصوصی و شخصی به چاپ رساند.
زمانی که هر صفحه وارد مرحله چاپ می شود،یکه کامپیوتر به چاپ گر می گوید چگونه از اطلاعاتی که به صورت بیت وارد چاپ گر شده است خروجی بگیرد.نه کامپیوتر و نه دستگاه چاپ به اینکه بیت ها شبیه یکدیگر هستند یا خیر اهمیت نمی دهند. در نتیجه به وسیله یک پایگاه اطلاعات ( (Date Base میتوان در هر برگ چاپ مجتویات متنی و حتی تصویری متفاوت از هر برگ دیگر به چاپ رساند.به گفته پرفسور فرانک رومانو استاد انیستیتوی تکنولوژی روچستر: (چاپ دیجیتال خدمات جنبی می اورد. خدمات جدیدی نظیر پایگاه داده رسانی، ارسال اطلاعات شخصی سازی شده، اجزایی دارای ارزش های افزوده هستند و به همین دلیل که روند رشد فرآینده های سنتی کند شده و به عکس چاپ دیجیتال رو به پیشرفت است)

سفارشی ساختن (Customization)
چاپ دیجیتال این امکان را ایجاد می کند که سفارش چاپ مشتری درست بر اساس نیازها و علایق وی تولید شود. این بدین معناست که به عنوان مثال شما می توانید کتابی را برای فردی طبق سلیقه و با نام و مشخصات وی در صفحه تقدیم، تولید کرده و به او اهدا کنید.

مدت زمان آماده‌سازی کوتاه (Short Startup)

از آنجا که هیچ تصویر فیزیکی تا بعد از خروج هر صفحه از دستگاه چاپ وجود ندارد، نیاز به آماده‌سازی نیز وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر آماده‌سازی در دستگاه دیجیتال زمانی اتفاق می افتد که کامپیوتر یک فایل را برای کپی ارسال می کند زیرا تنها در آن زمان مشخص خواهد شد که دستگاه خروجی، هر پیکسل فایل را در کجایی سطح چاپی به چاپ خواهد رساند. باقی مراحل به قدم قبلی یعنی آماده‌سازی فایل و تنظیمات انجام شده روی آن بستگی خواهد داشت.

کاربری آسان ماشین‌های چاپ
در حالی که برای کار با ماشین افست نیاز به یک اپراتور با تجربه و ماهر است تا بتوانیم کاری با کیفیت به چاپ برسانیم، پای ماشین چاپ دیجیتال، نقش اپراتور چندان تاثیرگذار به نظر نمی رسد. اینکه تصویری را کمی پررنگ‌تر یا کم‌رنگ‌تر چاپ کنیم، ورق‌های چاپ شده قبلی را با بعدی ها مقایسه کنیم، در روش دیجیتال هیچ‌ کدام بر روی ماشین چاپ انجام نمی شود. بلکه همه این ملاحظات باید در مرحله پیش از چاپ دیجیتال که همان آماده‌سازی فایل است انجام پذیرد. البته این موضوع چاپ دیجیتال را از تجربه بی نیاز نمی‌سازد ولی نکته محسوس در این میان آن است که تکنولوژی چاپ دیجیتال، چاپ را از حالت بسیار تخصصی خارج ساخته و مشتری نهایی کار چاپی را بیشتر در امور چاپ دخیل ساخته و به چهره چاپ عمومیت بخشیده است.

چاپ دیجیتال و به ویژه روش جوهر افشان تنها شیوه ای است که قابلیت چاپ در ابعاد بسیار عریض با کیفیت های بالا برای مخاطب ایجاد میکند.

گستردگی و تنوع در ابعاد و سطوح چاپی در چاپ دیجیتال :

چاپ دیجیتال و به ویژه روش جوهرافشان تنها شیوه‌ای است که قابلیت چاپ در ابعاد بسیار عریض با کیفیت‌های بالا برای مخاطب ایجاد می کند. تنوع و گستردگی ابعاد چاپی به این شیوه از قابلیت‌ چاپ لیبل‌های کوچک در صنعت بسته‌بندی تا انواع متنوع کتاب و بروشور در اندازه‌های مختلف همچنین اعلان‌های عریض تبلیغاتی فضای باز را شامل می شود. از نقطه‌نظر جنس سطح چاپی نیز این شیوه مجموعه وسیعی از انواع کاغذها، به صورت رول و ورق در گرماژهای مختلف، انواع فلکسی، بنر، پارچه و … را برای چاپ به شیوه‌های گوناگون دیجیتال پدید می آورند.
در واقع هیچ شکل دیگری از چاپ تا این حد انعطاف‌پذیر و قابل تغییر نیست. بخشی از انعطاف‌پذیری چاپ دیجیتال ناشی از این واقعیت است که می تواند با دستگاه‌های مختلف موجود در بازار خروجی داشته باشد. سفارش‌دهنده محصول چاپی می تواند از شیوه چاپ لیزری برای شخصی سازی کارت‌ها و بروشورهایش استفاده می کند. در همان حال مخاطبی دیگر، برای تولید اعلان‌ چند متری می تواند شیوه جوهرافشان را برگزیند. به دلیل این تنوع لازم است برای به کارگیری روش‌های مناسب هر سفارش، تفاوت‌های میان این شیوه‌ها و نقاط ضعف و قوت هر کدام را شناخت و از قابلیت‌های آنها در راستای اجرای طرح‌های مختلف استفاده جست.
از نقطه‌نظری دیگر چاپکارانی که سعی می کنند راهکارهای دیجیتال را به کار بندند از مزیت صرفه‌جویی در هزینه‌ها برخوردار می شوند. علاوه بر آن طیف وسیعی از محصولات چاپی را نیز می توان با انتخاب‌های عدیده همراه ساخت.
همچنین چاپ دیجیتال این امکان را فراهم می آورد تا فقط آنچه را که لازم است به چاپ برساند و بدین طریق از صرف هزینه‌های اضافی جلوگیری کند.

 

انواع روش­های چاپ دیجیتال

شیوه‌های چاپی که از تکنولوژی دیجیتال بهره می برند بسیار متنوع و در صنایع مختلف گسترده است. اما به طور کلی انواع روش‌های چاپ دیجیتال بر اساس نوع و تکنولوژی دیجیتال مورد استفاده در آنها، به گروه‌های اصلی زیر تقسیم می شوند:

روش جوهرافشان ( چاپ جوهر افشان)

در مجموعه روش‌های چاپ دیجیتال، شیوه جوهرافشان آشناترین و با کیفیت‌ترین این شیوه‌ها به شمار می رود. ماشین‌آلات این شیوه از تنوع بالایی برخوردار بوده و از انواع پرینترهای رومیزی تا ابعاد عریض ۵ متر را شامل می شوند. نحوه کار سیستم جوهرافشان به این صورت است که اطلاعات دیجیتال را توسط مرکب‌های مایع به طور مستقیم روی کاغذ می نشاند. از آنجا که در این تکنولوژی نیازی به محمل میانی برای انتقال تصاویر نیست و مرکب بطور مستقیم توسط یک هد روی سطح چاپی انتقال می یابد، این روش به عنوان اصیل‌ترین روش چاپ دیجیتال- تکنولوژی دیجیتال تا آخرین مرحله قبل از انتقال مرکب روی سطح، به کار گرفته شده است- محسوب می شود. نازل رنگ‌پاش این دستگاه به طور کامل دیجیتالی عمل کرده و تنها از دو فرمان بپاش و نپاش پیروی می کند در نتیجه عوامل تاثیرگذار روی کیفیت چاپی به حداقل خود یعنی، نوع و جنس کاغذ همچنین شرایط اقلیمی موجود کاهش می یابد. به همین جهت است که خروجی چاپ به روش جوهرافشان بیشتر از سایر شیوه‌های چاپی که عوامل مختلفی روی کیفیت چاپ آنها تاثیرگذار است -مانند محمل چاپی، تعادل آب و مرکب و …- قابل کنترل و نزدیک به استانداردهای مد نظر است.از آنجا که سرعت چاپ در این شیوه پایین است، امکان به کارگیری این شیوه در تیراژهای بالا موجود نیست با این حال تولیدکنندگان دستگاه‌های دیجیتال آینده درخشانی را برای روش جوهرافشان پیش‌بینی می کنند. مهم‌ترین فن‌آوری‌های چاپ دیجیتال جوهرافشان، سیستم‌های پیوسته (Continues tone) و سیستم‌های جوهرافشان با پاشش مرکب بر اساس تقاضا (Drop on Demand) است.

روش الکتروفتوگرافی

در این شیوه از دو نوع مرکب جامد پودری (تونر) یا مایع (شیوه دیجیتال مرکبی) استفاده می شود.

۱-روش تونری
اساس این شیوه از طریق باردار کردن درام چرخانی توسط شعاع نور لیزر، تشکیل تصویر به وسیله مرکب‌های پودری با نام تونر که قابلیت باردار شدن دارند و ذوب شدن این تونرها روی سطح کاغذ، شکل می گیرد. این مراحل را می تواند در ۵ بخش تصویرنگاری، مرکب‌زنی، انتقال تونر، تثبیت تونر و پاکسازی درام، خلاصه کرد. سیستم‌های تونری قادرند با سرعتی بالاتر از سیستم‌های جوهرافشان، تصاویری را که از ذوب شدن پودر رنگ روی کاغذ به وجود می آیند ایجاد کنند. اگر چه این روش به اندازه روش جوهرافشان دیجیتالی نشده است و واسطه‌های متعدد آنالوگ بین مخزن رنگ و سطوح چاپی وجود دارد ولی به واسطه سرعت بالا، مصارف صنعتی پیدا کرده و از کارآمدترین سیستم‌های چاپ دیجیتال به ویژه در ابعاد متوسط (Medium Format) به شمار می آید. این دستگاه‌ها درترکیب با یک اسکنر به عنوان دستگاه‌های کپی یا لیزری برای عموم شناخته شده‌اند.

۲- روش دیجیتال مرکبی
این شیوه که به جای پودر رنگ (تونر) از مرکب‌های رنگی استفاده می کند، برای کارهای پرتیراژ کاربرد مناسبی دارد. خروجی این دستگاه‌ها دارای کیفیت بسیار بالایی است ولی پیچیدگی تکنولوژی در این نوع دستگاه‌ها باعث شده است که از گستردگی سیستم‌های تونری برخوردار نباشند. این تکنولوژی سال‌ها، تنها در اختیار کمپانی Indigo قرار داشت پس از آن فعالیت‌های بسیاری برای گسترش آن صورت گرفت ولی محدودیت اصلی این دستگاه‌ها قیمت بالای آن و همچنین ابعاد کار چاپی است که از SRA3 بالاتر نرفته است از دیگر مزایای منحصر به فرد این پرنیترها می توان به امکان استفاده از رنگ‌های اسپات (Spot) به صورت کانال‌های رنگی مجزا و یا چاپ ۶ رنگ HI-FI اشاره کرد.

 

روش دیجیتال نوری یا پرتوی

از دیگر شیوه‌های پرکاربرد چاپ دیجیتال، چاپ نوری است. در این روش تصویر مورد نظر را از طریق تابش شعاع‌های نوری روی کاغذهای ویژه و حساس به نور – مشابه کاغذ عکاسی- ایجاد کرده و پس از مرحله ظهور ، تثبیت می نمایند. دستگاه‌های این شیوه که به Photo Lab معروفند در لابراتورهای عکاسی کاربرد فراوان داشته و از کیفیت چاپی بسیار بالایی برخوردارند.در این شیوه سرمایه‌گذاری اولیه -شامل هزینه دستگاه، بالا بوده ولی هزینه چاپ به نسبت کیفیت بسیارخوب آن مناسب است. هم‌ اکنون دستگاه‌های نوری با کیفیتی در ابعاد بسیار بزرگ ورقی ۱۵۰*۱۵۰ سانتیمتر و نیز رول به عرض ۹۰ سانتیمتر تولید شده است. از مشکلات اصلی این دستگاه‌ها دو مرحله‌ای بودن چاپ و ظهور است که در دستگاه‌های امروزی به صورت اتوماتیک در داخل دستگاه انجام می شود. داروهای ظهور نیز هماند شیوه‌های چاپ عکس بسته به میزان مصرف بایستی هر چند یکبار تعویض شود.

روش چاپ (Direct Imaging)

به ماشین‌هایی اطلاق می­ شود که محمل چاپی در درون آنها ایجاد شده و از جانب شرکت‌های پرس‌تک و هایدلبرگ به آنها نام DI نهاده شده است. این ماشین‌ها در واقع چاپگرهای افستی هستند که سیستم تهیه پلیت در دل آنها جاسازی شده است. سیستم تهیه پلیت در این چاپگرها درست مشابه تهیه پلیت در پیش از چاپ افست به روش دیجیتال (کامپیوتر به پلیت) است. کلیه عملیات چاپ در این دستگاه‌ها به صورت اتوماتیک انجام شده و تنها از طریق کامپیوتر راهبری می شود اطلاعات ورودی به چاپگر به صورت فایل کامپیوتری است. به دلیل وجود همین واسطه تصویری، استفاده از این روش برای چاپ‌هایی با تیراژ کم مقرون به صرفه نبوده و برای چاپ تک برگ- برخلاف سایر روش‌های چاپ دیجیتال- کاملا غیراقتصادی است. در این شیوه همچون روش‌های قبلی نمی توان از قابلیت‌های منحصر به فرد چاپ دیجیتال مانند چاپ اطلاعات متغیر استفاده کرد – محمل چاپی ثابتی مانند پلیت برای کل سفارش وجود دارد- در عین حال امکان استفاده از کاغذهای چاپ به روش افست وجود دارد.

روش حرارتی (Thermal)

در این شیوه که از کاغذ حساس به حرارت استفاده می شود، حرارت ناشی از لیزر و یا ماتریس­های حرارتی با ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی بر روی سطح کاغذ حساس، ایجاد رنگ و تصویر می کند. استفاده از این شیوه در دستگاه‌های کوچک تک رنگ مرسوم است که متداول‌ترین آنها دستگاه‌هایی فکس می باشند. گفتنی است استفاده عمومی از روش حرارتی به دلیل جایگزینی روش‌های نوین روز به روز رو به کاهش است.

روش تصعید رنگ (Dye-Sublimation)

این شیوه که از کیفیت و سرعت مناسبی برخوردار است از درون چاپ حرارتی زاده شده است. در این دستگاه‌ها مواد رنگی بر روی سلفون‌هایی قرار دارد که پرتوهای گوناگون مانند لیزر و یا ماتریس‌های حرارتی،‌ رنگ را از روی نوارهای سلفون بخار کرده و بر روی کاغذ ثبت می کند. کیفیت چاپی مطلوب این شیوه، استفاده از آن را در لابراتوارهای عکاسی به منظور چاپ عکس متداول کرده است. ابعاد چاپی به طور معمول کوچک‌ است و اگر چه قیمت‌های اولیه این دستگاه‌ها بالا نیست ولی هزینه تمام شده این روش چاپ به دلیل مواد مصرفی- سلفون‌های رنگی گران قیمت- بالا است. در این روش امکان چاپ روی کاغذهای متنوع وجود داشته و در گذشته از آن برای چاپ پوسترهای تبلیغاتی فضای باز، در تیراژ و ابعاد متوسط استفاده بسیاری شده است.

مارکرهای لیزری

از شیوه‌های چاپ دیجیتال که بیشترین کاربرد را در صنایع تولیدی محصولات مختلف دارد، دستگاه‌های مارکر لیزری است. این دستگاه‌ها به دلیل استفاده کاربردی که برای درج اطلاعات روی خط تولید محصولات، روزبه‌روز کاربرد بیشتر در صنایع می یابند. در مارکرهای لیزری اشعه لیزر با سوزاندن و حرارت، تصویر را بر روی سطح مورد نظر ایجاد می کند. این دستگاه‌ها از سرعت بالایی برخوردار بوده و هزینه سرمایه‌گذاری اولیه بالایی را طلب می کنند.

صحافی در حال حاضر جزء لاینفک فرایند چاپ شده است. و برش و خط تا نیز جزء جدا ناپذیر فرایند صحافی هستند. برش تقریبا در تمام کارهای چاپی انجام می گیرد. کارهایی مانند کارت ویزیت، بروشور و …. تماما نیازمند برش و آماده سازی هستند. خط تا باعث جلوه بیشتر کارها و سهولت در تا کردن در صفحات تا شدنی به خصوص در کارهای سلفون شده یا لمینت شده و همچنین باعث افزایش عمر کارمی گردد.خط تا در روند بسته بندی و نگهداری نیز باعث کاهش حجم این فرایند می شود. چیزی که مهم تر از ماهیت خود برش و خط تا جلوه می کند، کنار هم بودن این امکانات در یک مجموعه است که زمان آماده سازی را تا حد چشم گیری کاهش می دهد.

از شیوه های چاپ دیجیتال که بیشترین کاربرد را در صنایع تولیدی محصولات مختلف دارد ،دستگاه های مارکر لیزری است. این دستکا ها به دلیل استفاده کاربردی که برای درج اطلاعات روی خط تولید محصولات دارد ، روز به روز کاربرد بیشتری پیدا میککند

سلفون(لمینت) در چاپ دیجیتال

تعریف: پوشش نازک و اغلب پلاستیکی که روی جلد کتاب و مجله برخی از پوسترها و مانند آن می کشند تاهم زیبایی آن بیشتر شود و هم ضربه های ناخن و مانند آن کم تر بر روی جلد خش ایجاد کند

 

کاربردهای چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال در مسیری که به سمت آینده طی می‌کند وارد حوزه‌های متنوعی از صنایع گوناگون شده است. در ادامه می‌خواهیم از کاربردهای شیوه‌های مختلف چاپ دیجیتال در زمینه‌های مختلف بگوییم:

کاربرد در مراحل پیش از چاپ سایر روش‌های چاپی و گردش کاری‌های دیجیتال: تکنولوژی‌های دیجیتال علاوه بر شیوه‌های چاپی به این طریق، روندها و گردش کاری سایر روش‌های چاپ را نیز تحت تاثیر خود قرار داد. هم‌اکنون مراحل پیش از چاپ روش افست و چاپ فلکسو و گراور و حتی دیگر روش‌های چاپی از انجام مراحل و روش‌ها به صورت دستی و آنالوگ به طور کامل به سمت روندهای دیجیتالی حرکت کرده‌اند.

به طوری که تمامی مراحل تولید پلیت و کلیشه به صورت دیجیتال به انجام می‌رسد. حرکت تکنولوژی‌های متنوع چاپ به سمت دیجیتالی شدن، گردش کاری‌های دیجیتال را برای کنترل و نظارت بر کل روند پیش از چاپ، ‌چاپ و پس از چاپ ایجاد کرده است.

کاربرد چاپ دیجیتال در صنعت نساجی: دستگاه‌های چاپ پارچه با تکنیک جوهرافشان و در رنگ‌های بسیار متنوع علاوه بر روش‌های دیجیتال کلیشه‌سازی در این صنعت، از روندهای رو به رشد در چاپ پارچه محسوب می‌شوند.

کاربرد چاپ دیجیتال در دکوراسیون داخلی: چاپ تابلوهای نقاشی و عکس، به روش جوهرافشان روی سطوح سخت مانند MDF، چوب و ... همچنین روی سطوح قابل انعطاف مانند انواع بوم و کاغذ، کاربرد بسیاری در حوزه دکوراسیون داخلی امروزی پیدا کرده است. علاوه بر آن استفاده از کاغذ دیواری‌هایی که به روش دیجیتال و به دلخواه سفارش‌دهنده با تصاویر درخواستی (Customize)چاپ شده – تصور کنید اتاق کودکان را با عکس‌های چاپ شده از پرتره خودشان کاغذدیواری کنید-از دیگر کاربرد­های این شیوه در کسب و کار دکوراسیون داخلی به شمار می‌روند.

کاربرد چاپ دیجیتال وسیع در تبلیغات:‌ یکی از مشتریان ثابت شیوه‌های مختلف چاپ دیجیتال، کسب و کار تبلیغات است. صنعت تبلیغات برای جذب مخاطب از روش‌ها و قابلیت‌های مختلف چاپ دیجیتال مانند چاپ اطلاعات متغیر، شخصی‌سازی، تیراژهای کم،‌ابعاد خاص، چاپ روی متریال‌های متنوع و ... استفاده فراوان می‌برد که از این میان می‌توان به چاپ روی هدایای تبلیغاتی متنوع مانند لوازم‌التحریر، خودکار، ظروف متنوع، ‌ساعت و ... اشاره کرد.

کاربرد چاپ دیجیتال  در تولید کارت‌های اعتباری و شناسایی: یکی از حوزه‌های مهم کاربرد چاپ دیجیتال در مرحله شخصی‌سازی کارت‌های اعتباری بانکی است. بدنه این کارت‌ها به روش انبوه و در تیراژهای بالا با سایر روش‌های چاپی تولید شده و مرحله کدگذاری و شخصی‌سازی آنها به طور کامل از طریق دستگاه‌های دیجیتال ویژه این سفارشات با سرعت‌های بالا انجام می‌شود. چاپ کارت‌های شناسایی در تیراژهای کم نیز برای مصارفی نظیر کارت‌های شناسایی ادارات و موسسات مختلف، از طریق پرینترهای دیجیتالی رومیزی در مدت زمان بسیار کوتاهی انجام می‌گیرد.

کاربرد چاپ دیجیتال در معماری: بسیاری از متریال‌های به کار رفته در نما،‌کف و سایر قسمت‌های یک ساختمان یا به طور مستقیم دارای نوعی چاپ است و یا حاوی روکشی است که چاپ روی آن صورت گرفته است. در این میان بسیاری از این سطوح به شیوه چاپ دیجیتال به چاپ می‌رسند.

کاربرد چاپ دیجیتال در چاپ عکس با کیفیت‌های بالا و در ابعاد نامحدود: در دورانی نه چندان دور چاپ عکس به شیوه‌ آنالوگ و پس از عکاسی آنالوگ انجام می‌شد. علاوه بر تغییر و تحولاتی که با وارد شدن تکنولوژی‌های دیجیتال در عرصه تولید دوربین‌های عکاسی رخ داد شیوه‌های چاپ عکس نیز به همراه آن متحول شد. چاپگرهای جوهرافشان و نوری دیجیتال می‌توانند روی انواع کاغذ، عکس را در چند دقیقه با کیفیتی بالا چاپ کنند. همچنین با روی کار آمدن چاپگرهای فرمت عریض جوهرافشان این امکان برای عکاسان پدید آمد تا بتوانند عکس‌های خود را در ابعادی بسیار بزرگ به چاپ برسانند و به این ترتیب کاربری عکس‌های خود را گسترش بخشند.

کاربرد چاپ دیجیتال در صنایع بسته‌بندی: یکی از بازارهای هدف چاپ دیجیتال در آینده یا صنایع بسته‌بندی و چاپ روی لیبل‌ و لفاف‌های مختلف است.

با اینکه چاپ دیجیتال، جانشینی برای روش‌های معمول چاپ بسته‌بندی محسوب نمی‌شود، ولی این فن‌آوری، برای بسته‌بندی انعطاف‌پذیر کاربرد خود را دارد. هزینه پایین و تولید آنلاین بسته‌بندی انعطاف‌پذیر،‌دو هدف مورد توجه بخش‌های تحقیق وتوسعه شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات چاپ دیجیتال است. علاوه بر این، کسب رضایت مشتری‌هایی که سفارشات کم تیراژ دارند از دیگر موضوعات مورد توجه در این عرصه است.

چاپ دیجیتال در این عرصه از خصوصیات مثبتی نظیر کوتاه بودن زمان آماده‌سازی برای چاپ تولید مقرون به صرفه‌تر و بی نیاز از پلیت برخوردار است ولی از آنجایی که چاپ روی بسته‌های انعطاف‌پذیر نسبت به چاپ روی بسته‌های معمولی کار پیچیده‌تری به حساب می‌آید استفاده از چاپ دیجیتال در این زمینه هنوز متداول و معمول نشده است.

برای مشتریانی که به دنبال چاپ دیجیتال کم تیراژ هستند، مواردی از قبیل چاپ اطلاعات متغیر،‌تولید نمونه چاپی برای محک زدن بازار، الزامات امنیتی برای جلوگیری از تقلب و کپی‌کاری در بسته­بندی و رساندن سریع محصول به بازار از امتیازات این شیوه‌ها است.

کاربرد در چاپ بارکد و کدزنی: از نمونه‌های بسیار پرکاربرد روش جوهرافشان در صنایع تولیدی، به صورت دستگاه‌های کدزن برای مصارفی نظیر درج تاریخ تولید و انقضاء محصول، شماره‌زنی و سایر علامات و اطلاعاتی است که نیاز است روی محصولات متنوع درج شود. به این منظور دستگاه‌های کدزن به صورت inline روی خط تولید محصولات متنوع نصب می‌شوند.

کاربرد چاپ دیجیتال در صنعت نشر و چاپ کتاب: ‌موضوع چاپ کتاب بر اساس تقاضا (Book on Demand) چند سالی است که در حوزه نشر خودنمایی می‌کند.

اما در واقع این قابلیت که بتوانیم کتاب مورد نظرمان را حتی در یک نسخه و در کمترین زمان ممکن به چاپ برسانیم از قابلیت‌های چاپگرهای لیزری است که به طور پیوسته مرحله چاپ و صحافی را در درون خود انجام می‌دهند.

با تمام این تفاصیل و کاربردهای گسترده چاپ دیجیتال، این شیوه هنوز نوپاست و راه زیادی برای طی کردن پیش رو دارد. از چالش‌های مهم این شیوه در مسیر رشد و صنعتی شدن، موضوع هزینه‌ها و قیمت تمام شده بالای چاپ دیجیتال در برابر چاپ‌های پرتیراژ است که تمرکز سازندگان ماشین‌آلات دیجیتال را به خود معطوف کرده است.

یکی از بازارهای هدف چاپ دیجیتال در آینده صنایع بسته بندی و چاپ روی لیبل و لفاف های مختلف است.با اینکه چاپ دیجیتال،جانشینی برای روش های معمول چاپ بسته بندی محصوب نمی شود، ولی این فناوری،برای بسته بندی انعطاف پذیر کاربرد خود را دارد

 

 


کاربرد دستگاه های چاپ دیجیتال

با ورود این دستگا ه ها به بازار تجاری، انقلابی در صنعت چاپ اتفاق افتاد و مشتریان توانستند بدون محدودیت و با سرعت بالا پروژه های چاپی را حتی برای یک نسخه سفارش دهند.
در فاز های بعدی این پیشرفتها برای از بین بردن محدودیت اندازه ، مواد چاپ شونده و مرکب های خاص و همچنین انجام عملیات تکمیلی بصورت آنلاین انجام پذیرفت.
هم اکنون طیف بسیار زیادی از انواع دستگاه های چاپ دیجیتال برای مصارف بسیار متنوعی طراحی و در بازار یافت میشود.
از چاپ برروی dvd گرفته تا فیش غذا در یک غذاخوری با فروشگاه، تولید کارت های شناسایی، درج تاریخ برروی محصول تولید شده و صدها مورد دیگر.
در این میان نوع ویژه ای از روش چاپ وجود دارد که به دلیل عمومیت داشتن آن در اینجا بصورت اختصار توضیح داده می شود.

 

جوهر افشان پیزو الکتریک

چاپگرهای جوهر افشان از جمله مواردی هستند که بسیار مورد توجه صنعت و تجارت قرار دارند.
بعد از عمل Rip، صفرو یک سیگنال فشار و عدم فشار برروی قطعه سرامیکی حساس به فشار وارد میشود و در اثر این فشار مخزن مرکب تحت تاثیر قرار میگیرد و به همین علت مقداری از مرکب از دهانه نازل به بیرون پرتاب میشود.
جوهر افشان ترمال
در این جوهر افشان ها صفر و یک بصورت سیگنال الکتریکی به یک قطعه الکترونیکی داده میشود. در اثر این سیگنال قطعه داغ می شود و در اثر همین حرارت حباب تولید میشود و مقداری از فضای مخزن را اشغال میکند.
مرکب در اثر افزایش حجم توسط حباب ، مقداری از دهانه نازل به بیرون پرتاب میکند .
حال کارخانه های تولید کننده دستگاه های جوهر افشان برای تولید با کیفیت و سریع امکاناتی به ماشین ها اضافه میکند.
به عنوان مثال زمانی تعداد رنگ در این دستگاهها فقط ۴ رنگ اصلی بود ولی هم اکنون بعضی از آنها شش و یا هشت رنگ هستند.رنگ های مکمل برای تولید تن های بیشتری از رنگ ها وجود دارند.
همچنین دقت ذرات تولید شه بقدری ریز شده است که با جوهر افشان ها میتوان نهایت کیفیت چاپ را دریافت کرد.


کاربرد پرینترهای جوهر افشان

جوهر افشان ها در دونوع کاربردی متداول تعریف میشوند:
Indoor : مخصوص فضاهای بسته و داخل سالنی می باشد.
 Outdoor:  برای فضاهای خارجی یا بهتر بگوییم تیلیغات محیطی طراحی شده اند.
به همان نسبت مواد چاپ شونده هر کدام متفاوت هستند. به عنوان مثال بنرها و یا مشها (نوع چسب دار) برای تابلوهای مغازه و یا نصب روی اتوبوس هستند.
تنوع دستگاه های جوهرافشان بقدری زیاد است که بررسی جداگانه هرکدام خود مجموعه دیگری را میطلبد.به عنوان مثال چاپ برروی محصول تولید شده بصورت انلای خود شامل انواع دستگا ها با کاربرد های متنوع است.
همچنین چاپ عکس ، چاپ برروی پارچه ، چاپ بر روی فلز ، چاپ برروی چوب ، چاپ برروی پلاستیک ، چاپ برروی لاستیک و ... میتوانند از موارد چاپ دیجیتال باشند .
تقریبا میتوان گفت که محدودیت چاپ برروی سطوح مختلف با مواد مختلف در سایه چاپ دیجیتال برداشته شده است.

از نمونه های بسیار پرکاربرد روش جوهر افشان در صنایع تولیدی، به صورت دستگا ه های کد زن برای مصارفی نطیر درج تاریخ ، تولید و انقضا محصول،شماره زنی و سایر علامات و اطلاعاتی است که نیاز است روی محصولات متنوع درج شود.

تاریخچه چاپ دیجیتال

۱۹۴۶ اولین کامپیوتر دیجیتال به نام انیاک
۱۹۵۹ اولین پلاتر دیجیتال برای چاپ تصاویر کامپیوتری
۱۹۶۵ نمایش تصاویر دیجیتال به عنوان اثر هنری
۱۹۷۳ اولین نرم افزار Painting توسط زیراکس
۱۹۷۷ برنامه اولین چاپگر جوهر افشان و به روش pizoelectirc با دقت ۳۰۰ dpi
۱۹۸۱ ارایه اولین کامپیوتر شخصی توسط IBM
۱۹۸۱ ارائه چاپگرهای bubble jet توسط کانن با دقت ۳۰۰ dpi
۱۹۸۴ ارئه کامپیوترهای Mac و چاپگرهای حرارتی جوهر افشان hp
۱۹۸۵ اولین ماشین چاپ دیجیتال برای چاپ عکس مطرح شد
۱۹۸۷ چاپگرهای IRIS برای پروف ارائه شد قبل لز آن در سال ۱۹۸۰ شرکت ۳M ماشین پروف دارای ساب را ارائه کرده بود.
۱۹۹۰ ارائه نرم افزار فتوشاپ و ارئه سیستم MACH PRINT در دروپا
۱۹۹۱ و ۹۰ برگزاری نمایشگاه های چاپ دیجیتال و ارئه واژه ژیکله
در سال
۱۹۹۳ شرکت INDIGO دستگاه چاپ خود را وارد بازار کرد.
چند ماه بعد شرکت XIKON با همکاری AGFA در نمایشگاه IPEX93 دستگاه چاپ دیجیتال CHOROMAPRESS را معرفی نمود.

۱۹۹۴ ارائه چاپگرهای STYLUS COLOR توسط اپسون
۱۹۹۸ ارائه چاپگرهای ۶ رنگ ROLAND و لارج فرمت و شرکت هایدلبرگ ماشین چاپ DI-46 را وارد بازار کرد
۲۰۰۱ افتتاح موزه هنر دیجیتال در آمریکا
۲۰۰۲ ارائه چاپگرهای جوهر افشان با مخازن جوهر پیش از ۴ رنگ و ارائه چاپگرهای با فرمت بزرگ به صورت تجاری
در سال های بعد روش جدیدی وارد بازار نشد ولی قابلیت و کیفیت دستگاه ها رشد و ارتقا قابلیت ها هستیم.

 

تفاوتهای اساسی چاپ دیجیتال با سایر روشهای چاپ

چاپ دیجیتال با سایر روشهای چاپ مثل چاپ آفست و یا لتر پرس دارای تفاوت اساسی است.برخی از این تفاوت‌ها به شرح زیر است:
۱- به دلیل حذف مراحل پیش از چاپ شامل لیتوگرافی، فرایند چاپ دیجیتال کوتاه تر است
۲- در چاپ دیجیتال هزینه چاپ به تعداد نسخه‌های چاپی ارتباطی ندارد و برای هر برگ چاپ شده مقدار ثابتی است
۳- در این روش میزان مواد باطله شامل کاغذ و مواد شیمیایی کمتر است چون نیازی به رسیدن به رنگ و یا تنظیمات حین چاپ وجود ندارد
۴- چاپ دیجیتال در هر دور چاپ می تواند تصویر و متن متفاوتی را چاپ کند چون در این روش از پلیت استفاده نمی‌شود.

یک چاپگر دیجیتال برای چاپ میلیونها برگ ساخته نشده است،بلکه باید بتواند در طول مدت زمان عمر خود نهایتاً هزاران برگ چاپ کند که البته اینکار را خیلی خوب انجام می دهد،بنا بر این با توجه به هزینه تمام شده و سرعت کار،چاپ دیجیتال برای چاپ در تیراژ محدود عملیاتی و مقرون به صرفه می باشد.البته از سال ۲۰۱۰ فناوری های نوین در چاپ دیجیتال بکار گرفته شد که با استفاده از تکنولوژی نانو در جوهر و همچنین تغییر سیستم پاشش جوهر، چاپگر های دیجیتال جوهر افشان توانستند بسیاری از محدودیت ها را در زمینه سرعت و هزینه تولید کنار بزنند.

منبع : لینک ها تنها برای اعضای سایت قابل نمایش است.

نویسنده : محمد فیض آبادی فراهانی

 

  • درود
  • دوست عزیز لطفا در زدن پست دقت کنید و پست هائی که محتوای نامناسب و بامغایرت انجمن و دارند رو بطور کل نزنید
لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

مهمان
این موضوع برای عدم ارسال قفل گردیده است.
×
×
  • اضافه کردن...