رفتن به مطلب

ویژه برجام دلالان مخابراتی را خط زد


gholamreza-alipoor

پست های پیشنهاد شده

به گزارش لینک ها تنها برای اعضای سایت قابل نمایش است. ، بنابر این گزارش بسیاری از بخش‌های مرتبط با صنعت زیرساختی مخابراتی و ارتباطی وارداتی هستند و با اعمال تحریم‌ها استهلاک و فناوری منسوخ جدی‌ترین تهدیدهای این حوزه به شمار می‌آمدند.

 

124218_480.jpg

 

 

علاوه بر این تولیدکنندگان تجهیزات مخابراتی که تا پیش از تحریم‌ها وضع نسبتاً مناسبی داشتند و علاوه بر بازار داخلی بر صادرات نیز تمرکز کرده بودند، در چند‌ سال اخیر تعداد زیادی از آنها ورشکسته شدند و مابقی به‌سختی ادامه حیات می‌دادند. این در شرایطی است که تحریم دلالان زیادی به این صنعت تحمیل کرده بود و همین موضوع باعث افت کیفیت تجهیزات مخابراتی و گرانقیمت تمام‌شدن هزینه‌ها شده بود.

 

حالا مقارن با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و حدود یک ‌سال پس از موفقیت مذاکرات هسته‌ای اتفاقات زیادی در رابطه تجاری و سیاسی ایران با سایر کشورها رخ‌ داده‌ است. تغییرات مثبتی که شاید برای مردم هنوز محسوس نبوده اما فعالان اقتصادی بر آنها صحه می‌گذارند. غلامحسین کریمی، رئیس اتحادیه دستگاه‌های مخابراتی می‌گوید: «برجام روی توسعه تجهیزات مخابراتی تأثیرات غیر مستقیم مهمی داشته است. واردات انواع دستگاه‌های مخابراتی تسهیل شده و سرویس‌دهی و خدمات بهبود یافته است. انتقال ارز تسهیل و دست مهندسان ایرانی بازتر شده است.»

 

برجام تأثیرات مثبتی در بخش‌های مختلف اقتصادی داشته است و امید می‌رود که در آینده نزدیک این تأثیرات بیش‌ازپیش خود را نشان دهند و تأثیر مستقیم روی زندگی مردم داشته باشند. شرکت‌های دانش‌بنیان یکی از بخش‌های مهم داخلی هستند که توانسته‌اند طعم رفع تحریم‌های ظالمانه علیه کشورمان را چشیده و کیفیت تولیدات خود را بهبود ببخشند. البته در بخش صنعت هم اتفاقات خوبی رخ‌داده و به نظر می‌رسد در آینده نه‌چندان دور چرخ صنعت کشورمان با سرعت بیشتری به گردش درآید و بسیاری از مشکلات اقتصادی و بیکاری از این طریق برطرف شود.

 

واسطه‌ها حذف شده‌اند

 

دیگر دلال مخابراتی نداریم. انوشیروان مرات مدیرعامل یکی از شرکت‌های صنایع ارتباطی، مهم‌ترین تأثیرات مثبت برجام در حوزه مخابرات را حذف واسطه و تمایل به سرمایه‌گذاری و تبادل فناوری شرکت‌های خارجی در ایران عنوان کرد.

 

او با بیان این‌که با رفع‌تحریم‌ها برخی شرکت‌های فناوری آسیایی و اروپایی برای ورود به فضای کسب‌وکار مخابراتی ایران ابراز تمایل کرده‌ و بسیاری نیز به کشور سفر کردند و از طریق اتاق بازرگانی و وزارتخانه‌ها و مراجع تخصصی سعی در تعامل با بخش صنعت داشته‌اند گفت: در صورت استفاده مدبرانه و صحیح ما از این فرصت، توسعه شبکه مخابراتی کشور با ورود این شرکت‌ها و فعالان عرصه بین‌المللی سرعت بیشتری می‌گیرد.

 

او افزود: البته خطرناک‌ترین تهدید این است که با برداشته شدن تحریم و باز شدن درهای کشورمان به روی شرکت‌های خارجی، از تولیدات داخلی غافل شویم که باید مراقب بود چنین اتفاقی نیفتد چون حمایت از تولیدات داخلی و عدم وابستگی به کالاهای خارجی در همه بخش‌ها و ازجمله مخابرات از مباحث مهم و مورد تأکید در اقتصاد مقاومتی بوده و لازمه پیشرفت هر کشوری محسوب می‌شود.

 

روزهای سیاه صنعت مخابرات تمام شده است

 

تحریم‌ها دامن اتحادیه‌ها، شرکت‌ها و صنعت‌های مختلف را یکی پس از دیگری گرفت. مرات با بیان این‌که در سال‌های تحریم، صنعت مخابرات ایران با مشکلات زیادی روبه‌رو شد گفت: تأثیر این مشکلات بر روی تولید‌کنندگان تجهیزات مخابراتی بیشتر از اپراتورهای ارتباطی بود، شرکت‌هایی که با تمام توان درزمینه تولید تجهیزات مخابراتی فعالیت می‌کردند اما به دلیل تحریم‌ها و نوسانات سنگین و غیرقابل‌پیش‌بینی ارزش پول ملی به‌سختی امکان برنامه‌ریزی و توسعه تجهیزات خود براساس تکنولوژی‌های روز دنیا را داشتند که البته با رفع تحریم‌ها این شرکت‌ها وارد فضای جدیدی شدند که می‌تواند امکان برنامه‌ریزی‌های کلان‌تر را فراهم و افق روشنی را برای آنها ترسیم کند و درعین‌حال می‌تواند تهدیدهایی نیز به همراه داشته باشد.

 

تولیدکنندگان داخلی را فراموش نکنیم

 

اگر چه درهای جهان به ایران گشوده است، اما نباید این گشایش به تولید‌کننده داخلی ضربه بزند. مرات در این‌باره می‌گوید: البته باید با دید مثبت به موضوع برجام و رفع تحریم‌ها نگریست؛ چون اندیشیدن راهکارهایی برای ورود شرکت‌ها و دانش و فناوری به کشورمان و استفاده از تجارب و تکنولوژی‌های روز دنیا فرصتی است که بعد از رفع تحریم‌ها برای ما به وجود آمده و از سویی دیگر اگر بدون تدبیر و برنامه‌ریزی به استقبال این موضوع رفت و بی‌محابا اجازه خروج ارز در ازای کالای تمام‌شده را به کشور داد، طبیعی است که برای تولیدکنندگان داخلی و درنهایت اقتصاد کشور خطرناک خواهد بود.

 

مدیرعامل این شرکت بیان کرد: در گام اول سیاست کشورمان باید تهیه تجهیزات از تولیدکنندگان داخلی باشد و به موضوع حمایت از تولیدات داخلی توجه شود و اصولاً حوزه‌هایی که محصول داخلی داریم مورد بحث ما نیست و از نظر ما روشن است که باید به محصولات داخلی اولویت داده شود. ولی در حوزه‌هایی که هنوز محصول داخلی نداریم، می‌توان از این فرصت استفاده مناسبی کرد.

 

او گفت: دولت و شرکت‌های تولیدی باید سیاست هماهنگی که به نفع تولید و کشور است را دنبال کنند و به بهترین نحو از این فرصت استفاده کنند؛ این سیاست هماهنگ باید در این راستا باشد که به‌جای آنکه کشورمان فقط بازار مصرفی کشورهای خارجی باشد، در ازای دادن امتیاز دسترسی به بازار کشورمان، از شرکت‌های خارجی انتقال دانش، فناوری و سرمایه و صادرات متقابل بخواهیم.

 

او ادامه داد: به‌عبارت‌دیگر در ازای خروج پول از کشور، فقط محصول تمام‌شده دریافت نکنیم، بلکه دانش تولید، تحقیق و توسعه را نیز دریافت کنیم و به فکر استفاده از ابعاد مثبت این فرصت برای توانمندسازی صنایع نیز باشیم؛ همچنین گام مهم دیگر می‌تواند دستیابی به بازار جهانی (صادرات) از طریق همکاری با شرکت‌های خارجی باشد که همه اینها مستلزم آن است که دولت، شرکت‌های خارجی را که مایل به دسترسی به بازار ایران هستند به نحوی ملزم کند که از طریق مشارکت با صنایع توانمند داخلی و با ارایه تعهد صادرات مشترک وارد بازار کشور بشوند.

 

زمینه صادرات برای محصولات دانش‌بنیان فراهم شده است

 

صادرات محصولات دانش‌بنیان یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های اقتصاد مقاومتی است. مرات در بخش دیگری از سخنان خود می‌گوید: با توافقات بین‌المللی صورت‌گرفته زمینه‌های صادراتی برای محصولات دانش‌بنیان ایجاد می‌شود که این قابلیت در گذشته به دلیل محدودیت‌هایی که برای کشور ایجادشده بود، وجود نداشت و یا محدودتر بود. در این راستا باید گفت که صنعت مخابرات ایران درمجموع از توانمندی و پتانسیل بسیار بالایی برخوردار است و شرکت‌های دانش‌بنیان بسیار قوی هم در این صنعت فعالیت دارند.

 

او افزود: شرکت‌های دانش‌بنیان باید به‌منظور ایفای نقش فعال در عرصه رقابت با جهت‌گیری صحیح فعالیت‌های خود را طراحی کرده و با بکارگیری برنامه‌های هدفمند، بازارهای جدید را در چشم‌انداز اهداف خود لحاظ کنند. مدیریت صنایع مخابراتی ما باید توجه داشته باشند که این‌ یک صنعت جهانی بوده و مختص نقاط محلی نیست.

 

مرات با بیان اینکه ظرف پنج‌ سال آینده، بر اساس ره نگاشت شرکت مخابرات ایران باید تبدیل به شرکت تمام IT شود و اگر شرکت‌ها به‌موقع و قوی عمل کنند، می‌توانند سهم مهمی از بازار را داشته باشند، ادامه داد: شرکت صنایع ارتباطی آوا نیز به سهم خودش به‌عنوان یکی از شرکت‌های صنعت مخابرات کشور توانسته میلیون‌ها دلار صرفه‌جویی ارزی برای کشور ایجاد کند، زیرا محصولات اصلی آن اکثراً نمونه داخلی نداشته و تنها جایگزینشان نمونه‌های خارجی است.

 

او با اشاره به نقش مهم شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتصاد کشور نیز یادآور شد: شرکت‌های دانش‌بنیان هم به‌عنوان رقیب و هم به‌عنوان الگو باعث می‌شوند که به‌تدریج نگاه دانش‌محور در بدنه اقتصاد کشور نفوذ کند و نتایج این نگاه در عملکرد و محصولات دیده شود.

 

برجام تأثیرات غیرمستقیمی روی بازار موبایل داشته است

 

غلامحسین کریمی، رئیس اتحادیه دستگاه‌های مخابراتی می‌گوید: برجام روی دستگاه‌های مخابراتی تأثیرات غیرمستقیم مهمی داشته است. واردات انواع دستگاه‌های مخابراتی تسهیل شده و سرویس‌دهی و خدمات بهبود یافته است. شاید برجام هنوز تأثیر مستقیم و قابل توجهی از خود نشان نداده است؛ برای مثال یکی از مشکلات نمایندگی اپل است. هنوز نتوانستیم نمایندگی اپل را به‌طور رسمی در دست بگیریم اما نمی‌توان منکر تأثیرات غیرمستقیم این اتفاق خوب شد. مهندسان ایرانی توانسته‌اند در طی این یک‌ سال سرویس خدمات بهتری ارایه بدهند. واردات ما این روزها در قالب یک واردات رسمی انجام می‌شود. موضوع اپل را کنار بگذاریم اما برندهای دیگر توانستند

 

نقل و انتقال ارز را راحت‌تر انجام بدهند و همین باعث شده که با قاچاق کالا کنترل‌شده‌تر برخورد شود. او می‌گوید اگر برجام نبود، هم تاثیرات و امکانات نسبی را هم از دست می‌دادیم. مشکل اینجاست که امروز ما به لحاظ ساختاری خودمان مشکل داریم. تا مادامی که مشکل‌های داخلی را بین خود حل نکنیم، نمی‌توان انتظار داشت برجام معجزه کند. برای مثال موضوع مالیات بر ارزش افزوده یکی از موانع واردات است که به قاچاق کالا دامن زده و می‌زند.

 

برجام اتفاق خوشی بود، حالا باید مشکلات داخلی را بین خودمان حل کنیم. توافق هسته‌ای ‌سال گذشته تأمین اعتبار را آسان و راه مبادلات را تسهیل کرده است و اگر مشکل قوانین داخلی را حل کنیم، می‌توانیم قاچاق کالا را به صفر برسانیم.

 

این موضوع نه فقط درباره گوشی‌های تلفن‌ همراه بلکه در مورد سایر دستگاه‌های مخابراتی هم صدق می‌کند.گفتنی است؛ تأمین مواد اولیه برای تولید قطعات مخابراتی یکی از مهم‌ترین ارکان این صنعت به شمار می‌آید که بخش زیادی از آن وارداتی هستند و تحریم‌ها توانسته بودند سد بزرگی در این میان ایجاد کنند؛ اما حالا با برداشته‌شدن تحریم‌ها افق‌های روشنی پیش‌روی این صنعت شکل‌ گرفته است و به نظر می‌رسد با حذف واسطه‌ها، آینده درخشانی را برای این بخش شاهد باشیم.

 

منبع : شهروند

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

بایگانی شده

این موضوع بایگانی و قفل شده و دیگر امکان ارسال پاسخ نیست.

مهمان
این موضوع برای عدم ارسال قفل گردیده است.
×
×
  • اضافه کردن...